Foto Îţi aduci aminte de cinema Steaua Roșie? Unde mai vedeai filme în Clujul de altădată

Îţi aduci aminte de cinema Steaua Roșie? Unde mai vedeai filme în Clujul de altădată

Cinema Florin Piersic, Victoria, Dacia, Mărăşti sau Arta sunt cunoscute clujenilor şi funcţionale sau în curs de revitalizare astăzi. Unii îşi mai aduc aminte şi de Favorit (Urania), pe care municipalitatea a încercat recent să-l cumpere şi să-l modernizeze, însă fără succes. 

Însă cine îşi mai aduce amiinte de Cinema Steaua Roșie, care în perioada interbelică s-a numit numit Edison și Capitol? Pe contul de Facebook Istoria Fotografiei Clujene a fost publicată o fotografie cu fostul cinematograf situat la intersecţia străzilor Ploieşti și Paris.  Astăzi, în clădire funcţionează un centru religios, după ce a fost local de striptease, bar,  sală de bingo sau club. 

Îţi aduci aminte de cinema Steaua Roșie? Unde mai vedeai filme în Clujul de altădată

În județul Cluj, în anul 1970 existau 209 unități cinematografice (16 pe 35mm și 193 pe 16mm); în anul 1983 existau 172 de unități cinematografice (17 pe 35mm, 152 pe 16mm și 3 caravane).

“Cinematograful a ajuns la Cluj în anul 1906, la un an după ce fusese introdusă electricitatea în Cluj. Dacă în perioada interbelică cele mai noi producţii de la Hollywood puteau fi vizionate în cinematografele clujene, în primii ani ai comunismului Festivalul Filmului Sovietic umplea sălile, pentru că sindicaliştii aveau o reducere de 50% din preţul biletului, dar şi filmele muzicale cu Elvis sau Gianni Morandi făceau săli pline săptămâni la rând.

Cinematografele în aer liber funcţionau ca grădini de vară şi aveau mare succes, iar pe lângă cofetării şi restaurante erau principalele locuri de atracţie pentru petrecerea timpului liber”, se arată într-un articol publicat în romanialibera.ro. 

Jenő Janovics, pionier al cinematografiei, a reuşit să înfiinţeze chiar un centru de filme la Cluj-Napoca (în 1919, după unirea Transilvaniei cu România, studioul de film Transsylvania din Cluj). 

VEZI ŞI Cinema Arta, cel mai vechi din țară, se pregăteşte să îşi redeschidă porţile pentru clujeni

Comenteaza