Între Ciulei şi Rebengiuc. Un actor clujean a lucrat cu marile nume ale teatrului românesc

Între Ciulei şi Rebengiuc. Un actor clujean a lucrat cu marile nume ale teatrului românesc
Singurul actor clujean care a ajuns la Teatrul Bulandra din Bucureşti, Dan Aştilean, se mândreşte a avut ocazia să joace în piese memorabile alături de actori cunoscuţi.

Actorul Dan Aştilean se poată lăuda că a colaborat cu unul dintre cei mai mari regizori pe care i-a avut România, Liviu Ciulei. A lucrat cu fostul director al teatrului în spectacolele memorabile "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, respectiv "Deşteptarea primăverii", de Frank Wedekind.

Aştilean este clujean. El a studiat la Institutul de Teatru şi Cinema din Bucureşti, iar în 1989 a intrat prin concurs la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, unul dintre cele mai importante din ţară. Locuieşte la Bucureşti, dar vine des acasă, pentru că a rămas strâns legat de Clujul natal.

În cariera sa, Dan Aştilean a jucat alături de actori cunoscuţi precum Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu sau Ştefan Bănică Junior. În piesa de teatru Hamlet, clujeanul l-a interpretat pe Claudius, iar Ştefan Bănică Junior a jucat rolul lui Laertes.

"Cele mai memorabile si de succes piese de teatru în care am jucat au fost "Furtuna" de Shakespeare, "Trei surori" şi Hamlet", a menţionat clujeanul. Se pregăteşte mult înainte de spectacole, iar în seara spectacolului îşi face din nou datoria "Cel puţin cu o oră înainte, o oră şi jumătate sunt la teatru şi îmi repet textul", spune el. 

Nu preferă un anumit rol, mai mult actorul consideră că e mai bine să decidă altcineva în locul său "Am trecut deja prin această etapă. Este mai bine să decidă altcineva rolul pe care urmează să îl joci. Este important şi trebuie să ai un regizor foarte bun", a declarat pentru ziuadecj.

Pe scenă încearcă să dea tot ce e mai bun pentru a mulţumi publicul "În faţa publicului ne facem datoria. Nici o seară nu seamană cu alta, nu e la fel. Sunt seri strălucite, sunt seri mai puţin strălucite. Sunt seri când şi publicul este foarte talentat şi iese un spectacol excepţional", spune Aştilean.

În anul 1997, actorul a avut şi o experienţă interesantă la teatrul din Koln, unde a jucat - în cadrul Uniunii Europene Teatrale - cunoscuta piesă de teatru "Furtuna", de William Shakespeare.

"Am simţit experienţa acumulată la Teatrul Bulandra când am ajuns în Germania, puternic marcată de Liviu Ciulei. Actualul director, Alexandru Darie, fiul cunoscutului actor de teatru si film Iurie Darie si al actritei Consuela Rosu, continuă politica începută de Liviu Ciulei", a spus Aştilean.

Printre piesele jucate de actorul clujean se numără şi "Regina balului" de Nicolae Mateescu, "Merlin" de Tancred Dorst, "Teatrul Comic" de Carlo Goldoni, "Vizita batrânei doamne" de Friederich Durrenmatt, "Mephisto" de Klaus Mann, "Poveste de iarna" de William Shakespeare, "Trei surori" de A.P. Cehov, "Julius Caesar" de William Shakespeare, "Woyzeck" de Georg Buchner, "Vânzatorii gloriei" de Marcel Pagnol, "Regele Lear" de William Shakespeare, "Iluzia Comică" de Pierre Corneille, "Căderea Romei" de Heiner Muller şi "Modigliani" de Mick Davis.

În momentul de faţă joacă la Teatrul Bulandra în piesa "Meşteşugul Vieţii" de Hanoch Levin, în regia lui Felix Alexa, alături de Dana Dogaru şi Răzvan Vasilescu, şi la Teatrul Metropolis, unde poate fi văzut în spectacolele "Nebuna din Chaillot" sau "Tarelkin".

De asemenea, cei pasionaţi de teatru îl pot urmări în piesa "D'ale Carnavalului", care va fi pusă în scenă în luna octombrie la Bucureşti. "Sperăm să fie un eveniment foarte important", spune Dan Aştilean.

Clujeanul este foarte încântat de Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. "Este foarte bun, are o trupă excelentă, regizori importanţi şi spectacole de mare ţinută".

 

Teatru cu pedigree

Teatrul Bulandra din București a fost înființat în anul 1947 iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. În perioada 1963 - 1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului, iar din anul 2002 este condus de regizorul Alexandru Darie. Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociație fondată în martie 1990. În prezent, activitatea teatrală se desfășoară în două săli, sala „Liviu Ciulei" (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviței, și sala „Toma Caragiu" (renovată în 2003), situată în apropierea parcului „Grădina Icoanei".

Comenteaza