Ingrediente pentru un festival reuşit

Ingrediente pentru un festival reuşit

Nicole Gillet, cel mai important om din echipa Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (FIFF), Belgia, şi cea care asigură continuitatea unuia dintre cele mai longevive festivaluri europene, invitat special la Comedy Cluj, a dezvăluit ingredientele care fac dintr-un film o atracţie pentru public. Mignonă şi elegantă, Nicole Gillet vorbeşte cu simplitate şi sinceritate despre lumea filmului, în care este o notorietate.

 

Care sunt elementele pe care un festival de film trebuie să le conţină pentru a fi unul de succes?

Condiţiile sunt, în mod evident, multiple. Mai întâi de toate, trebuie să găseşti un subiect interesant, care să atragă publicul şi să condiţioneze întâlnirea dintre spectatori şi realizatorii filmelor. Acest lucru este însă posibil graţie procesului de mediatizare şi a elementelor pe care presa le scoate în evidenţă. în promovarea filmelor trebuie să-ţi fie presa aproape ca să te susţină şi să anunţe publicul că sunt filme interesante. în acest demers, presa are şi rolul de a scoate din umbră unele filme care sunt mai puţin cunoscute.

 

Cum vi se pare oferta de film a Comedy Cluj?

Filmul clasic francez, care a marcat cinematografia mondială, are o vizibilitate mare în cadrul Comedy Cluj. Este prima ediţie a festivalului şi sunt mirată să văd toate filmele propuse, această paletă de proiecţii cu o abordare diversă. Este o ofertă eclectică, pentru că programul conţine filme pe care le vezi şi vrei să le revezi.

 

Ne puteţi spune câteva cuvinte despre FIFF?

Festivalul de la Namur se află deja la a 24-a ediţie, filmele româneşti ocupând un loc aparte aici, pentru că interesul publicului pentru ele este din ce în ce mai mare. Namur nu prezintă doar producţiile cinematografice belgiene, el este festivalul în care spectatorii pot viziona filme din Africa de Nord sau de Sud, fiind o adevărată reîntâlnire între Sud şi Nord. La ultima ediţie a fost difuzată coproducţia româno-belgiană, în regia lui Răzvan Rădulescu şi a Melissei de Raaf, “Felicia înainte de toate” şi ştiu că, prin intermediul festivalului, filmul a obţinut susţinerea.

Comenteaza