Începe TIFF 2023: Timothy Spall la Gala de deschidere, 22 de filme în competiția oficială, Geoffrey Rush, invitatul special al ediției

Începe TIFF 2023: Timothy Spall la Gala de deschidere, 22 de filme în competiția oficială, Geoffrey Rush, invitatul special al ediției

Vineri, 9 iunie 2023, de la ora 20:45, mii de spectatori sunt așteptați în Piața Unirii pentru a sărbători startul unei noi ediții TIFF. Actorul britanic Timothy Spall va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere a festivalului.

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023). Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia.

Sigurðsson își testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză. Confort nordic este prima sa ieșire din spațiul de confort islandez, deși mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț.

Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puțin așa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioși. Problemele însă apar rapid și escaladează surprinzător de absurd. Din distribuție se remarcă absolut toți, o dată pentru că fiecare anxios este centrul propriului univers, și apoi pentru că avem de-a face cu nume de excepție cum ar fi Timothy Spall (unul dintre actorii preferați ai regizorului Mike Leigh, protagonist în  Secrets and Lies sau All or Nothing și laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr Turner, dar familiar publicului larg grație personajului Peter Pettigrew din seria Harry Potter), Lydia Leonard, actriță engleză de teatru și film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) și Original (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia polițistă Cop Secret.

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) și marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, La răscruce (2012) și Parisul Nordului (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu Copacul vrajbei noastre, o comedie neagră lansată la Veneția, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză.

Timothy Spall a jucat peste 150 de roluri în film și televiziune. Britanicul a colaborat constant cu regizorul Mike Leigh. Interpretările sale din Secrete și minciuni (Secrets & Lies, 1996) și Cu susul în jos (Topsy-Turvy, 1999), i-au adus două nominalizări la BAFTA, iar pentru cea mai recentă colaborare a sa cu Leigh, Mr. Turner (2014), a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes. În anii ’90, a colaborat și cu regizori precum Clint Eastwood (White Hunter Black Heart), Kenneth Branagh (Hamlet, Love’s Labour’s Lost) sau Bernardo Bertolucci (The Sheltering Sky).

Pentru noile generații de spectatori a devenit cunoscut în toată lumea datorită rolului vrăjitorului Peter Pettigrew din seria Harry Potter. Spall a mai jucat alături de Tom Cruise în Ultimul samurai  (The Last Samurai, r. Edward Zwick, 2003) și de Jim Carrey în Lemony Snicket - O serie de evenimente nefericite (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, r. Brad Silberling, 2004). L-a interpretat pe Winston Churchill în filmul premiat cu Oscar Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010), în care l-a avut partener pe Geoffrey Rush. La finalul mileniului trecut, Regina Elisabeta a II-a l-a numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic.

22 de lungmetraje în premieră pe țară intră în cursa celor două competiții internaționale de la TIFF 2023. Regizate de autori aflați la primul sau al doilea film, 12 dintre ele concurează pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale. Din cele 12 filme incluse în competiție, zece sunt debuturi.

„Deși temele sociale fierbinți sunt inevitabile (diferențele de clasă, conflictele interetnice, emigrația, consumul de droguri, prostituția etc.), autorii reușesc performanța – tot mai rară azi în cinema – de a nu pedala pe ele la modul oportunist, construind, cu o admirabilă economie de mijloace, povești subversive de maxim impact și sofisticate narativ, a căror miză reală este în altă parte, chiar și atunci când caroseria întregului este de comedie neagră.”, a declarat Mihai Chirilov, director artistic TIFF. 

Din juriul TIFF.22 fac parte regizorul mexican Michel Franco, premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017), și actorul sârb Darko Perić, cunoscut la nivel internațional pentru rolul lui Helsinki din serialul fenomen La Casa del Papel.

Celor doi li se alătură actrița și dansatoarea Judith State, care s-a aflat în distribuția unora dintre cele mai proeminente producții românești ale ultimului deceniu și a primit Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea ei din filmul Monștri (r. Marius Olteanu).

Din juriu mai fac parte regizorul britanic Harry MacQueen, al cărui film Supernova (2020), cu Colin Firth și Stanley Tucci, a fost votat de către critici drept unul dintre „Cele mai bune filme britanice ale secolului XXI", și Nicoletta Romeo, directoarea artistică a Festivalului de Film de la Trieste, producător și programator de film.

Geoffrey Rush, invitat special al TIFF

Geoffrey Rush este invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Cariera lui de peste 40 de ani, care cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii și în seria fantasy “Pirații din Caraibe”, va fi marcată la Cluj-Napoca.

Rush, cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme și seriale, cât și din spectacole de teatru, este unul dintre cei mai aclamați actori australieni. Cariera lui în cinema a explodat cu rolul lui David Helfgott – pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reușește să se salveze – din “Strălucire” (regia, Scott Hicks, 1996).

Filmul i-a adus recunoașterea globală, un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top. Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului. Cu o aparentă predilecție pentru interpretarea figurilor istorice, Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei astfel de personaje. Acestea sunt Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din “Shakespeare îndrăgostit” (r. John Madden, 1999), Marchizul de Sade, în drama biografică “Quills” (r. Philip Kaufman, 2000) și Lionel Logue, în “Discursul regelui” (r. Tom Hooper, 2010).

Actorul va primi Premiul pentru întreaga activitate la Gala de închidere TIFF, care va avea loc în 17 iunie. 

TIFF 2023 are loc între 9 și 18 iunie, la Cluj-Napoca, în mai multe locații. Programul complet aici!

Etichete
Comenteaza