“Fire at Sea", premiat cu Ursul de Aur la Berlinală, intră în cinematografe

“Fire at Sea
“Fire at Sea” (“Foc pe Mare”), nominalizat la Premiile Oscar 2017 pentru “Cel mai bun documentar”, marele câștigător anul trecut la Festivalul de Film de la Berlin, intră în cinematografele din România.

Coproducţie Italia - Franţa, "Fire at Sea" surprinde drama migranților din Africa ce ajung pe insula Lampedusa, aflată în sudul Italiei - primul loc în drumul lor spre Europa.

Pentru a realiza documentarul, regizorul Gianfranco Rosi a petrecut un an pe insulă. Născut în Eritreea, stat pe care l-a părăsit la 13 ani pentru a emigra în Italia, Gianfranco Rosi este singurul regizor de film documentar premiat cu principalele trofee din cadrul celor mai prestigioase festivale de film din Europa (Cannes, Berlin, Veneția). Cu "Fire at Sea", Gianfranco Rosi adaugă în palmares prima Nominalizare la Oscar (2017) din cariera sa cinematografică.

Documentarul urmărește povestea lui Samuele, care are 12 ani și trăiește pe o insulă în mijlocul mării Mediterane. Îi plac jocurile pe pământ, deși totul în jurul lui vorbește despre mare - o mare pe care bărbați, femei și copii încearcă să o traverseze pentru a ajunge pe insula sa. Pentru că nu este o insulă ca oricare alta. Este insula numită Lampedusa, aflată la 200 de km de coasta sudică a Italiei, devenită în timp frontiera simbolică a Europei, fiind traversată în ultimii 20 de ani de milioane de migranți în căutarea libertății.

Distins cu premiul pentru "Cel mai bun documentar european" la European Film Awards (2016), recompensat cu "Premiul juriului ecumenic" la Festivalul de Film de la Berlin (în cadrul ediției care i-a adus deja-menționatul Urs de Aur), "Fire at Sea" este și "documentarul anului" potrivit London Critics Circle Film Awards.

Filmul va rula pe marile ecrane din România începând de vineri, 14 aprilie 2017.

Comenteaza