Filme şi muzică gratis pentru clujeni, de la bibliotecă

Filme şi muzică gratis pentru clujeni, de la bibliotecă
Peste 20.000 de albume muzicale şi filme stau la dispoziţia clujenilor la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”.
Muzică clasică, jazz, house sau pop, romanţe şi muzică de petrecere plus filme de toate genurile, de la cele de artă la SF-uri şi thrillere, pot fi împrumutate gratuit de clujenii abonaţi la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”. La debutul verii, instituţia a început modernizarea secţiei de Artă, unde sunt expuse cele circa 20.000 de “documente audiovizuale şi electronice”, cum le spun bibliotecarii. Colecţia de muzică şi film datează dinainte de 1989, când s-au cumpărat discuri de vinil, dar achiziţiile au crescut după 1990.

“În 1990 am înfiinţat o mediatecă, unde se puteau face audiţii, dar nu se putea împrumuta nimic acasă. Acum avem acces liber la raft şi totul poate fi împrumutat”, explică şefa secţiei de artă, Tatiana Costiuc. Deşi criteriul valoric a contat cel mai mult în achiziţia de film şi muzică, oferta bibliotecii e foarte variată. “La filme am ales, în primul rând, producţiile premiate, filmele româneşti, dar şi filme de consum. Suntem o bibliotecă publică şi trebuie să răspundem publicului”, precizează Tatiana Costiuc. Anul de criză 2010 a redus semnificativ fondurile de achiziţie, dar secţia de Artă este în plină amenajare şi organizare. În curând, acolo se vor putea face audiţii şi vizionări individuale, iar de anul viitor vor demara parteneriate cu Academia de Muzică şi cu diverse licee clujene.

De la Biblioteca Judeţeană se pot împrumuta viniluri cu romanţe şi muzică de petrecere, CD-uri şi DVD-uri cu muzică clasică, jazz sau pop. Michael Jackson, Guns N’Roses, Jean-Michel Jarre, Chick Corea sau Puff Daddy sunt doar câţiva dintre cântăreţii sau trupele ale căror albume există în colecţie. Cele mai împrumutate sunt însă filmele, de toate genurile. “Avem cam 30-40 de vizitatori pe zi, în condiţiile în care nu s-a promovat în mod special colecţia multimedia”, afirmă bibliotecarii. Ei nu au realizat încă un top al cererilor, dar spun că publicul e interesat de comedii, de filme istorice şi de filmele premiate la festivalurile internaţionale. Filmele sunt aşezate pe secţiuni tematice, cu titluri dintre cele mai diverse. Datorită popularităţii lor, comediile ocupă un loc important în colecţie, fie că sunt seriale sau lungmetraje: “Bean: The Movie”, “MASH” - versiunea cu Donald Sutherland - sau “Spanglish”, dar şi serialul “Da, dle prim-ministru!” de la BBC. Alte seriale în mare vogă, aflate şi ele la Biblioteca Judeţeană, sunt “Lost” şi “Neveste disperate”. “Falling Down”, “Pianistul”, “The Transporter” şi “SWAT” sunt la loc de cinste sub sigla Acţiune, iar “Missing”, “Condamnaţii” şi “Rippley’s Game” la Thriller. Printre SF-uri se numără “Solaris”, “Armata celor 13 maimuţe” şi “Întâlnire de gradul 3”.

În Cinemateca de aur se găsesc “Amélie” sau “Bătrânul şi marea”, “Shogun” şi “Ghost” sau “Salvaţi soldatul Ryan” (plus “Price for Peace” şi “Shooting War”). La Ecranizări figurează, printre multe altele, “Codul lui Da Vinci”, “Harry Potter” ori “Firma”, iar secţiunea Filmelor Româneşti este, probabil, cea mai bogată, cu seria “B.D.”, numeroase filme, vechi şi noi, de Sergiu Nicolaescu, dar şi “A fost sau n-a fost”, unul dintre succesele ultimilor ani, sau “Senatorul melcilor”. Nu lipsesc nici înregistrările de teatru TV, cu piese de Caragiale şi Shakespeare, în special. Colecţia cuprinde destule titluri pentru ca fiecare “spectator” să-şi descopere filmele preferate sau muzica pe care ar asculta-o tot timpul.

Cum se împrumută?


Abonaţii Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” pot împrumuta câte patru “documente audiovizuale” pe termen de cinci zile. Serviciile sunt gratuite, iar programul secţiei de Artă este luni, între orele 12:00-20:00, de la 8:00 la 20:00 de marţi până vineri şi de la 8:00 la 16:00 sâmbăta. Abonaţii pot obţine detalii şi de pe pagina web www.bjc.ro.

Etichete
Comenteaza