Film documentar despre Revoluția din 1989, proiectat în SUA. Americanilor li s-a făcut "pielea de găină"

Filmul documentar "Photographic Testimonies from the Revolution. Cluj-Napoca, December 1989", realizat de lect. univ. dr. Rareș Beuran, de la Departamentul de Jurnalism și Media digitală din cadrul FSPAC, UBB, a fost vizionat, miercuri, 30 august 2023, la State University of New York (SUNY) din Cortland, Statele Unite ale Americii.

Evenimentul a fost organizat de Clark Center for Global Engagement în colaborare cu Dowd Gallery, cu sprijinul International Studies Program și Project on Eastern and Central Europe.

Cu aceeași ocazie a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie "1989. Struggle for Democracy", ce prezintă o selecție de imagini realizate de fotografi clujeni în timpul Revoluției din 1989.

Filmul documentar și expoziția de fotografie fac parte dintr-un demers de cercetare și de reconstrucție vizuală a istoriei locale coordonat de Rareș Beuran, care a colaborat cu autorii fotografiilor, cu profesioniști media și cu studenți.

La evenimentul din Statele Unite ale Americii au participat cadre didactice și studenți de la State University of New York Cortland - de la programele de jurnalism, comunicare, istorie, geografie, sociologie, istoria artei și filologie, care au luat parte la un dialog despre începuturile democrației din România și din Estul Europei. 

Alexandru Balas, profesor la programul International Studies și Director al Clark Center for Global Engagement a declarat: "Expoziția coordonată de Rareș Beuran are o importanță foarte mare în aceste vremuri în care se dă o luptă pentru valorile democratice, la nivel global, inclusiv în SUA. Filmul documentar a avut un impact emoțional puternic asupra audienței, mulți participanți declarând că li s-a făcut "pielea de găină". Ne bucurăm că astfel de evenimente contribuie la cooperarea interinstituțională dintre SUNY Cortland și Universitatea Babeș-Bolyai".

La rândul său, Rareș Beuran, care a participat la eveniment alături de un grup de cadre didactice de la Universitatea Babes-Bolyai, împreună cu care a efectuat o vizită instituțională la SUNY Cortland în cadrul Programului ERASMUS+, a declarat: "Scopul acestei inițiative este de a crește nivelul de informare al tinerei generații, respectiv de a stimula dialogul despre evenimentele din anul 1989 din Europa de Est și despre valorile democrației".

Comenteaza