Festivalul "Dumitru Fărcaş" revine Cluj-Napoca! Vezi PROGRAMUL pe zile

Festivalul "Dumitru Fărcaş" revine Cluj-Napoca! Vezi PROGRAMUL pe zile

În perioada 2 - 4 noiembrie 2023, va abea loc cea de-a cincea ediție a Festivalului Dumitru Fărcaș, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. 

Joi, 2 noiembrie, ora 18.00

Suflet.Suflare
Vernisaj „Dumitru Fărcaș - OMUL din spatele taragotului”
Taragotul și instrumentele tradiționale de suflat
Invitați: Călin Han, Toth Jozsef
Degustare de vin pe muzică de taragot
Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca
Accesul este liber în limita locurilor disponibile

Vineri, 3 noiembrie, ora 18.00

Evocare. Invocare
Concert tribut MariaTănase & Dumitru Fărcaș
Invitați: Irina Sârbu, Cristian Totpati, Orchestra New Hope - Dirijor Simona Strugaru, Taraful Fraților Cazanoi
Cu participarea actriței Elena Ivanca (Teatrul Național Cluj-Napoca)
Spectacol prezentat de Iuliana Tudor
Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile

Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 18.00


Concert folcloric de gală
Invitați speciali: Maestrul Nicolae Botgros și Orchestra Lăutarii din Chișinău
Invitați: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Traian Jurchela, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Ovidiu Barteș, Gheorghe Radu, Petrică Popa, Andrei Haneș si Cristian Totpati.
Spectacol prezentat de Iuliana Tudor.
Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
Accesul se face pe bază de bilet online: https://bit.ly/Concertfolcloricdegală
În magazinele Inmedio & RELAY, Vodafone, Germanos - Telekom, Oficiile Poșta Română, precum și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 21.00


Hori și joc lângă tarafuri din Transilvania Maramureș și Banat
Invitați: Frații Sicuța din Botiza Maramureș, Taraful Frații Vincu din Banat, Taraful lui Emiluț de la Gherla alături de tânăra generație de taragotiști.
Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” - Sala Transilvania

Accesul se face pe bază de bilet:https://bit.ly/Concertfolcloric

Cântăreţ la taragot, Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş. El făcea parte dintr-o familie cu tradiţie muzicală: bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier.

S-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, a învăţat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000).

Dumitru Fărcaș a fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”. Tot preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului”", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La 23 noiembrie 2013, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj - „Clujean de Onoare”, în cadrul unei ceremonii organizate la finalul primei ediţii a Festivalului-concurs Dumitru Fărcaş „Taragotul de Aur”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, la 12 mai 2018, maestrului Dumitru Fărcaş, cu ocazia împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii, a informat Administraţia Prezidenţială.

Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de 6 spre 7 august 2018, într-un spital din Cluj-Napoca. De la moartea sa, este organizat anual Festivalul „Dumitru Fărcaş”, o manifestare emblematică pentru folclorul românesc. Un bust în memoria sa a fost dezvelit, în 2022, pe platoul din faţa localităţii sale natale din Maramureş.

Comenteaza