Festival Concurs „Taragotul de Aur”, dedicat memoriei maestrului Dumitru Fărcaş

Festival Concurs „Taragotul de Aur”, dedicat memoriei maestrului Dumitru Fărcaş

Tineri talentați sunt așteptați la Festivalul Concurs "Taragotul de Aur" 2019, eveniment dedicat memoriei regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Competiția va avea loc,  între 15 și 17 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca.

Concursul se va desfășura în două secțiuni: soliști intrumentiși și soliști vocali, fiind deschis interpreților de folclor autentic românesc, cu vârste curprinse între 16 și 35 de ani, din toate zonele țării, dar și celor care provin din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării, precum Transcarpatia, Ucraina, Republica Moldova, Voivodina, Valea Timocului, Cernăuți, Ținutul Herța și Kazahstan (acolo unde trăiesc numeroși descendenți ai familiilor de români deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța).“Prin prezența lor la acest festival dorim să promovăm folclorul și portul românesc, așa cum au fost ele păstrate și transmise din generație în generație în aceste comunități”, transmite Asociația Culturală Dumitru Fărcaș, organizatoarea festivalului concurs.

 “Scopul primordial al acestui festival este descoperirea de tinere talente, soliști instrumentiști și vocali, dar evenimentul își propune și să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc”, a declarat Andreea Fărcaș, fiica regretatului taragotist și fondatoarea Asociației Culturale Dumitru Fărcaș.

Regulamentul concursului, formularul de înscriere și datele de preselecție vor fi postate pe paginile de Facebook ale Asociației Culturale Dumitru Fărcaș și Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Cine a fost maestrul Dumitru Fărcaș

Dumitrul Fărcaș a fost cel mai mare taragotist al României și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000). A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în 2018, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viață, la Cluj-Napoca, în august 2018.

Casa de Cultură “Dumitru Fărcaș”

Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Cluj-Napoca se pregăteşte să primească numele regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Consilierii locali au votat propunerea edilului Emil Boc, în şedinţa din 19 decembrie 2018. În prezent, doar sala de spectacole a instituției de cultură poartă numele maestrului.

Comenteaza