Feerie pe lacul din parcul central Cluj FOTO/VIDEO

Feerie pe lacul din parcul central Cluj FOTO/VIDEO
Mii de clujeni au luat parte la reprezentaţia spectacolului "Lacul lebedelor", de Piotr Ilici Ceaikovski, realizat în premieră națională pe scene special amenajate pe Lacul Chios și pe esplanada Casino Centru de Cultură Urbană, în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Spectacolul de balet "Lacul lebedelor", de P. I. Ceaikovski, a conferit o nouă tușă plutirii dansante a ansamblului de balet clujean, care a glisat în mod real pe apă. Feeria spectacolului de balet a fost întregită de efecte spectaculoase de lumini, care au iluminat întregul parc. Spectacolul supranumit "Regele baletelor", unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate titluri ale tuturor timpurilor, i-a adus pe scenă în rolurile principale pe primii balerini Andreea Jura și Dan Haja, într-o poveste regizată de Vasile Solomon, avându-l la pupitrul dirijoral Adrian Morar.

Evenimentul face parte din cadrul programului "Opera Aperta 2016" şi anume, prezentarea în aer liber, pe scene neconvenţionale din inima cetăţii, a trei spectacole ale Operei Naţionale din Cluj-Napoca în încheierea stagiunii lirice 2015-2016.

Aşadar, încheierea grandioasă a stagiunii atinge punctul culminant sâmbătă, 2 iulie 2016, ora 21:30, cu o montare impresionantă a spectacolului "Nabucco", de Giuseppe Verdi, realizată în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Evenimentul desfășurat sub privirile a mii de spectatori va impresiona printr-o amplă desfășurare de forțe ce implică orchestra completă, corul, soliști ai teatrului liric clujean și invitați speciali, alături de actori figuranți.

O reverie despre libertate, pe care însuși Verdi o numea inegalabila operă prin care cariera sa artistică avea să înceapă cu adevărat, "Nabucco" este una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală, care va prinde acum un contur inedit prin transpunerea sa într-un cadru neconvențional, ce invită la trăire comună mii de spectatori.

Povestea legendară despre iubire, putere și umilință, puternic impregnată de istoria Babilonului, are ca invitați speciali soliști de renume internațional: soprana de origine sârbă Dragana Radaković, baritonul mexican Carlos Almaguer, basul Szabó Balint și dirijorul italian David Crescenzi. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia, de Liliana Moraru.

Încheierea plină de vervă și prospețime a stagiunii va fi marcată printr-un concert de muzică spaniolă, "La Negra Noche", organizat în aceeași locație duminică, 3 iulie, ora 21:30, avându-i ca invitați speciali pe același dirijor și soliști internaționali, alături de soliștii clujeni Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad și Florin Estefan.

Intrarea la toate cele trei evenimente este liberă. Organizarea acestor spectacole a costat 350.000 de lei, bani nerambursabili de la bugetul local.

Opera Naţională din Cluj-Napoca a mai prezentat în aer liber spectacolele: "Carmen", de G. Bizet (realizat în 2015, în Piața Unirii din Cluj-Napoca) sau "Aida", de G. Verdi (Piața Unirii, 2014).

Comenteaza