Familia Banffy vine la Bonțida. Festival cu lansare de carte, teatru de păpuşi şi tururi ghidate

Familia Banffy  vine la Bonțida. Festival cu lansare de carte, teatru de păpuşi şi tururi ghidate

Clujenii sunt aşteptaţi, în 22 septembrie, la ziua porților deschise a Castelului Banffy din Bonțida, cu programe pentru copii și vizite ghidate. Vizitatorii vor putea sărbători apariția în limba română a "Trilogiei transilvane", scrise de Miklos Banffy. 

Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a zilelor porților deschise, dedicată lui Miklos Banffy. El a fost ultimul locuitor al castelului, în acest loc și-a terminat romanul în 1940, iar de aici s-a inspirat, loc pe care-l putem recunoaște cu ușurință citind cartea. Publicată de mai multe ori în limba maghiară și tradusă în mai multe limbi, "Trilogia transilvană" a devenit parte a literaturii universale.

În 22 septembrie, ora 17:00, va avea loc prezentarea cărții, la care participă traducătorul Marius Tabacu; Lucian Nastasă - Kovacs, autorul studiului introductiv, managerul Muzeului de Artă din Cluj; Kosa Andras Laszlo, îngrijitorul ediției în limba română, directorul Institutului Maghiar din București; Krizbai Bela, vicepreședintele Institutului Cultural Român; Mile Lajos, consulul general al Ungariei la Cluj și membri familiei Banffy.

Romanul evocă atât lumea aristocrației, cât și istoria Transilvaniei de la începutul sec. XX. Cartea va putea fi achiziționată în cafeneaua din incinta castelului. Cei mici pot viziona, în fosta capelă, spectacolele Teatrului de Păpuși Puck. La ora 12:00 începe "Călătoria în lumea poveștilor", în limba română, iar de la ora 13:00, spectacolul "Sărmanul Djoni și Arnica", în limba maghiară.

La ora 14:00 sunt așteptați în atelierul de muzică clasică a Asociației InstruMentor, unde vor putea încerca diferite instrumente cu arcuș (vioară, violă, violoncel), instrumente de suflat de lemn și alamă, dar și câteva variante ale chitarei clasice. Vor avea loc vizite ghidate pentru adulți în limba română (15:00) și maghiară (16:00), iar programul se va încheia cu o recepție.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza