Facebook, Wikipedia şi YouTube faţă în faţă cu Vaticanul

Facebook, Wikipedia şi YouTube faţă în faţă cu Vaticanul

Nu sunt puţine vocile din Biserică ce consideră că internetul trebuie mai bine folosit pentru transmiterea mesajului evanghelic. Iar Papa Benedict al XVI-lea se numără printre ei. Joi, 12 noiembrie a.c., a avut loc la Roma o întâlnire a Comisiei pentru Media a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCCE), raportându-se diferitele iniţiative online.

 

 în acest context s-a putut observa atât o diversitate de mentalităţi cu privire la internet, cât şi dorinţa de înţelegere între părţi. întâlnirea a început cu un sondaj între Episcopi şi reprezentanţii Comisiei. Moderatorul Jim McDonnell, de la Asociaţia catolică pentru comunicaţii SIGNIS, le-a cerut Episcopilor, preoţilor şi laicilor experţi în comunicaţii - în jur de 100 de participanţi - să spună câţi au profil pe Facebook. Peste un sfert au ridicat mâna. Aproape toţi ştiau despre ce e Wikipedia, iar 10% au colaborat la un moment dat la editarea unei pagini de pe această enciclopedie online. Aproape toţi au urmărit clipuri pe YouTube şi aproximativ 15% au publicat chiar ei materiale video.

 

în fine, 10% dintre participanţii la întâlnire au folosit sau urmăresc Twitter. Au urmat diverse prezentări. Christophe Muller, din partea YouTube, a vorbit despre filosofia care stă la originea Google. A lăudat decizia Sfântului Scaun de a avea un canal pe YouTube, amintind că marile personalităţi ale lumii - de la Barack Obama la regina Marii Britanii – au, de asemenea, canale proprii. Delphine Menard, de la Wikipedia - Franţa, a vorbit despre proiectul colaborativ de enciclopedie, care caută nu atât să ofere adevărul, ci să prezinte toate punctele de vedere. Christian Hernandez, de la Facebook, a vorbit despre iniţiativele creştine apărute în această reţea socială, de la profilul pentru Sanctuarul din Lourdes până la cel al lui “Isus zilnic”, care oferă fraze din Evanghelie şi are peste un milion de abonaţi.

 

S-a pomenit şi de pagina Papei Benedict de pe Facebook, deschisă în mod fraudulos de cineva. întâlnirea a continuat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri, care a evidenţiat problemele de înţelegere. Prelaţii au admis limitele Bisericii Catolice la capitolul internet. Astfel, 70% dintre siturile instituţiilor catolice nu au elementele interactive specifice Web 2.0. Prelaţii au obiectat apoi cu privire la scopurile invitaţilor specialişti, care merg pe un model de afaceri, în care elementul uman este adesea desconsiderat. “Se poate, oare, vorbi despre adevăr în reţele sociale care au la bază ideea că fiecare are adevărul lui?”, a întrebat unul dintre prelaţi. Reprezentanţii YouTube, Wikipedia şi Facebook au admis că “puterea” a trecut în mâna utilizatorilor; aceştia “controlează” media, dar ei vor putea să caute adevărul doar dacă vor şti cum să folosească în mod corect mijloacele de comunicare.

 

 

Comenteaza