Expoziție-protest despre retrocedarea muzeelor, la Cluj

Expoziție-protest despre retrocedarea muzeelor, la Cluj
O expoziție-protest la adresa problemei retrocedării muzeelor are loc până în data de 28 august 2016, la Muzeul de Artă din Cluj, sub titlul „Muzeele pierdute”. Evenimentul stă sub marca Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Conform organizatorilor, „Muzeele pierdute" va fi „una dintre cele mai originale şi puternice expoziţii dedicate făţiş gravităţii şi amplorii unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală şi patrimoniul său cultural".

Peste 110 muzee din țară (111 cu Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca) sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt uneori negociate ca în piață.

„Muzeele pierdute" se anunță a fi o expoziţie plină de sens şi cu un mesaj puternic pentru drama muzeologiei româneşti.

Muzee participante: Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Colecţia de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Muzeul Memorial „Octavian Goga" - Ciucea

Comenteaza