Expoziție de icoane pe sticlă, la Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea

Expoziție de icoane pe sticlă, la Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea

Cele peste 20 de icoane pictate pe sticlă sunt semnate de patru cunoscuți pictori specializați ai județului Cluj.

Cei care vor trece în următoarea lună pragul Muzeului Octavian Goga se pot bucura de o expoziție de icoane pe sticlă, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj împreună cu instituții de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.

Temele principale așternute cu măiestrie pe sticlă prezintă momente importante din prima parte a calendarului ortodox, cum ar fi „Bunavestire”, „Întâmpinarea Domnului”, „Răstignirea”, „Învierea Mântuitorului”, dar și sfinți sărbătoriți în această perioadă, precum „Sfinții Constantin și Elena” sau „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul”.

Inspirate din stilul diverselor centre de pictură pe sticlă din Transilvania, fiecare dintre lucrările expuse reflectă contribuția personală a autorului care își lasă o fărâmă din talentul, dar, mai ales, din sufletul său, în fiecare transpunere a unei teme religioase.

Marcel Muntean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, este un artist complex, pasionat atât de icoana pe stică și pe lemn, pasiune pe care o transmite studenților din cadrul acestei facultăți, cât și de desen, gravură, peisaj sau natură statică, lucrările sale regăsindu-se în colecții din peste 12 țări de pe întreg mapamondul.

Având două doctorate în domeniul iconografiei din Transilvania și a artelor plastice, cu participări de succes la numeroase expoziții de pictură pe sticlă în țară și în străinătate, Teodora Roșca Neacșu transmite mai departe studenților pe care îi îndrumă dragostea pentru aceste domenii atât de frumoase.

Iustiniana Kiraly, de la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Florești, își dedică de mulți ani timpul liber rămas după îndeplinirea îndatoririlor din cadrul așezământului monahal pictării icoanelor pe sticlă, continuând tradiția practicării acestei arte în spațiul monastic. Talentul său a fost recunoscut prin participarea la numeroase expoziții în țară și străinătate.

Reprezentantă a județului Cluj la faza națională a „Olimpiadei meșteșuguri artistice tradiționale” de la Sibiu, de unde s-a întors în repetate rânduri cu numeroase premii, Anda Moldovan reprezintă generația tânără de iconari clujeni pasionați de icoana de tip niculean.

Expoziția intitulată "Iconari clujeni în expoziție la Muzeul din Ciucea" este deschisă până în 12 iunie, în sălile Casei Albe din incinta complexului muzeal și poate fi poate fi vizitată cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Casa Albă găzduiește o expoziție etnografică permanentă, iar cea de icoane prezentă aici își găsește cel mai potrivit lăcaș pentru următoarea lună.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj continuă astfel tradiția organizării unor expoziții de icoane, prin care urmărește aducerea în fața publicului clujean a unor cunoscuți artiști pasionați de acest domeniu.

Expoziție de icoane pe sticlă, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea

Comenteaza