Expoziţie de fotografie cu biserici de lemn din Transilvania. Două monumente sunt pe lista UNESCO

Expoziţie de fotografie cu biserici de lemn din Transilvania. Două monumente sunt pe lista UNESCO
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va vernisa luni şi marţi două expoziţii de fotografie intitulate "Biserici de lemn din Transilvania" şi "Tineri pentru totdeauna".

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş va inaugura Expoziţia de fotografie "Biserici de lemn din Transilvania", luni, 21 septembrie 2015, ora 14.00, la Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din Baia Mare, Salonul Artelor.

Prin intermediul celor 52 de fotografii prezente la Baia Mare, imagini de ansamblu sau detalii, publicul vizitator va putea să admire 26 de monumente - comori ale patrimoniul cultural național aflate în județele Maramureș, Cluj, Sălaj, Sibiu, Alba și Mureș. Două dintre monumentele fotografiate sunt incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Bisericile româneşti fac parte din marea familie a arhitecturii de lemn europene. Tradiţia construirii bisericilor de lemn în Transilvania este îndelungată, documentele menţionează astfel de construcţii începând cu secolul al XIV-lea. Ctitorii bisericilor de lemn româneşti erau, fie cei mai înstăriţi săteni, fie întreaga comunitate a satului

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va vernisa de asemenea începând de marţi, 22 septembrie 2015, ora 14.30 la Turnul Croitorilor - Centrul de Cultură Urbană din Cluj, expoziţia de fotografie "Tineri pentru totdeauna".

"Tineri pentru totdeauna" este un proiect educaţional menit să contribuie la creşterea interesului şi a respectului tinerilor clujeni faţă de moştenirea culturală tradiţională. Proiectul este centrat pe o expoziţie de fotografie etnografică prezentând tineri în port tradiţional surprinşi în diverse momente semnificative.

 

 

Comenteaza