Evenimentele de tip drive-in, respinse de Parlament. Tudor Giurgiu: "Poate după 1 iunie raţiunea va învinge"

Evenimentele de tip drive-in, respinse de Parlament. Tudor Giurgiu: "Poate după 1 iunie raţiunea va învinge"

Toate amendamentele pentru modificarea Hotărârii Guvernului 394/2020 privind instituirea stării de alertă cu privire la posibilitatea organizării de evenimente tip drive-in, propuse de mai mulți parlamentari, majoritatea din USR, au fost respinse și nu s-au aflat în proiectul de hotărâre aflat în dezbaterea plenului reunit.

Parlamentul a adoptat miercuri cu largă majoritate, cu modificări, hotărârea de încuviințare a starea de alertă. Starea de alertă va dura 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, HG a fost adoptată cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.

Potrivit articolului adoptat de Guvern și trimis în dezbaterea Parlamentului, „Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise”.

Senatorii USR Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu, precum și deputații grupului Iulian Bulai și Stelian Ion, alături de deputatul PSD Petre Florin Manole au fost cei caere au depus amendamente pentru modificarea HG 394/2020 privind instituirea stării de alertă cu privire la eliminarea sintagmei „de tipul drive-in” din articolul 1. din Anexa 3 privind Măsuri pentru mininuarea impactului tipului de risc.

Reacția lui Tudor Giugiu

Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care a organizat trei proiectii de tip drive-in la Cluj și anunțase că plănuia o surpriză, „de bun-simț”, a reclamat această prevedere încă de luni, de la adoptarea HG 394/2020 și își exprimase speranța că articolul va fi modificat în Parlament.

Miercuri, după ce amendamentele au fost respinse, Tudor Giurgiu și-a exprimat dezamăgirea cu privire la situația actuală.

„Am fost primii din țară (noi, cei de la TIFF) care am făcut evenimente drive-in în ultimii 15 ani. Am făcut un eveniment memorabil pe „the wannabe” Autostrada Transilvania, am dat filme în parcare la Iulius Mall, anul trecut am fost și la Satu Mare (pînă a venit ploaia). Fără incidente, cu oameni civilizați, care au respectat regulile, super-distanțare. Parlamentul va aproba azi Hotărîrea de Guvern prin care drive in-urile nu sunt încă posibile în Romania și nu e vina lor. Știu mulți parlamentari care ar fi vrut să voteze, de la PSD, PNL, USR, UDMR doar că trăim vremuri bizare. Hotărăsc pentru noi epidemiologii, experții, comitete și comiții de criză care vor să ne asigure că așa e mai bine pentru noi toți.

Le respect competența, Romania a trecut cu bine peste o criză care putea fi mult mai nasoală, dar de data asta au hotărît „in blind”, au greșit pur și simplu. Nu au niciun argument cu care să mă convingă că un event drive-in e mai periculos decît lucrul pe șantier sau mersul în parc, la biserică. Poate după 1 iunie rațiunea va învinge și o să ne întoarcem la un fel de normalitate”, a comentat miercuri, pe contul de Facebook, Tudor Giurgiu.

 
 

 

Comenteaza