Evenimente speciale în trei biserici din Cluj în cadrul TIFF

Evenimente speciale în trei biserici din Cluj în cadrul TIFF
Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente muzicale speciale în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilania (TIFF) 2017.

Marţi, 6 iunie, ora 21.30, Biserica Evanghelică Luterană. Jozef van Wissem (n. 1962), un foarte apreciat muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award în 2016.

Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții", scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în biserici și spații de concerte din întreaga lume, încercând să popularizeze un instrument puțin folosit astăzi. A înregistrat sau cântat live cu Jim Jarmusch (albumele Concerning the Entrance into Eternity, The Mystery of Heaven), Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-au propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani.

Joi, 8 iunie, ora 21.30, Biserica Reformată Calvină. Charlie Cunningham, una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia. După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de „Bloggers Choice for 2014" al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor".

Vineri, 9 iunie 2017, ora 21.30, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime". Unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi ai generației sale, Thierry Escaich, desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiției Victoires de la Musique din Franța, va acompania live Moartea obosită/ Der Müde tod, capodopera lui Fritz Lang. Renumit pentru improvizațiile muzicale și pentru concertele de orgă, este autorul a peste 100 de compoziții ce figurează în repertoriul unor ansambluri importante ca Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestrele Radiodifuziunii Franceze. Lansat în 1921, fascinantul film al lui Fritz Lang urmărește drama unei femei care intră în jocul morții, pentru a-și regăsi logodnicul dispărut.

 

 

Comenteaza