Şerban: “În Transilvania sunt şi actori foarte buni, nu doar vampiri”

Şerban: “În Transilvania sunt şi actori foarte buni, nu doar vampiri”

 Regizorul Andrei Şerban, care montează actualmente la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, spectacolul “Strigăte şi şoapte” – după un film al lui Ingmar Bergman, a ales un mod inedit de a-şi justifica alegerea subiectului: el a publicat în revista de cultură “ArtAct” un interviu imaginar cu regizorul de film Woody Allen, în care vorbeşte despre geniul lui Bergman, despre furtul în artă şi despre actorii clujeni.

 

“Woody Allen (W.A.): Filmele lui Bergman sunt unice, nu pot fi reproduse în nici un alt mediu. El a apropiat camera de chipul unei actriţe şi a lăsat-o acolo, nemişcată, pentru mult timp, să capteze cele mai minuscule schimbări de expresie. Asta se poate face doar în film. Andrei Şerban (A.Ş.): Eu lucrez de o sută de ani în teatru ascuns în spatele unei camere imaginare şi îmi şoptesc: “ăsta e un gros-plan”, “ăsta e un plan general”, de parcă aş fi un cineast frustrat care face montaj cinematografic pe scenă.

 

Poate că am sau nu talent pentru film, dar dacă nu fac nici unul, de unde pot să ştiu?!”, se întreabă Andrei Şerban în introducerea dialogului plăsmuit, publicat în nr.50 al revistei “ArtAct”. Şerban primeşte chiar nişte “sugestii” de la marele maestru al absurdului, Woody Allen. “W.A.: Bergman era direct şi simplu în adresare, deloc plin de proclamaţii profunde despre viaţă. A.Ş.: Simplitatea e lucrul cel mai greu de atins.

 

 Văd cât de pompos şi plin de mine însumi pot fi când am un public şi perorez cu un apetit gargantuesc de a emite “profundităţi” în faţa actorilor. W.A.: Sven Nykvist (directorul de imagine al lui Bergman) mi-a povestit că în timp ce filmau toate scenele despre moarte în “Strigăte şi soapte”, împreună cu actriţele, râdeau de se prăpădeau şi spuneau bancuri sau bârfeau despre vieţile intime ale actorilor.

 

 A.Ş.: Vai ce-mi place ideea asta! O s-o folosim şi noi în spectacol”, mai spune Şerban. Spre final, Allen îi “sugerează” lui Şerban că dată fiind locaţia spectacolului, Teatrul Maghiar – Transilvania, ar fi trebuit să aleagă un subiect mai potrivit, precum “Ora Lupului” (un horror regizat de Bergman) .

 

“Mr. Woody, în Transilvania sunt şi actori foarte buni, nu doar vampiri”, încheie românul. Plin de umor şi informaţii de culise despre noua producţie, a cărei premieră va avea loc pe 24 ianuarie, interviul poate fi citit, în totalitate, în varianta electronică a “ArtAct Magazin”.

 


Comenteaza