Eminescu, omagiat printr-o operă rock

Eminescu, omagiat printr-o operă rock
La 160 de ani de la naşterea poetului naţional, elevii de la Liceul de Informatică au compus în cinstea sa un spectacol neconvenţional cu muzică rock.

 Naşterea celui mai important poet român, Mihai Eminescu, a fost marcată, ieri, într-un mod special, de un grup de 13 elevi de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”. Aceştia au dat o notă de actualitate operei eminesciene, transformând motive-cheie din creaţia poetului într-un spectacol inedit: “Eminescu, cugetări din azil: A rock opera”.

 

“Am creat un amalgam de muzică şi teatru. Formula rock-opera a fost justificată de munca de o săptămână a elevilor. Textul este făcut numai din versuri ale lui Eminescu. Am recitit toată creaţia lui Eminescu şi într-o noapte, până la cinci dimineaţa, am pus cap la cap versurile. Acţiunea se petrece într-un azil unde toţi se cred Eminescu”, a explicat Adrian Mureşan, profesorul de literatură şi coordonatorul proiectului.

 

Profesorul încearcă astfel să îi înveţe pe liceeni despre viaţa marelui poet român. “Proiectul e neconvenţional, pentru că este o operă rock, întreaga operă este interpretată live şi vocal. în piesă am folosit versuri din “Scrisoarea a IV-a, “Junii corupţi”, “Epigonii”, “Pe lângă plopii fără soţ” sau “Floare albastră”. Pe afişul piesei de teatru am pus un Eminescu având o coafură jamaicană, pentru că el a devenit un simbol clişeizat”, mai spune Mureşan. Prin teatru, profesorul încearcă să  stimuleze  curiozitatea liceenilor pentru opera lui Mihai Eminescu. Coloana sonoră de factură rock a fost asigurată de o formaţie de liceeni, “Heavy Days”.

 

“Textul intenţionează să explice ideea de nebunie pornind de la sărăcie, revoltă, surmenaj intelectual şi geniu. Marile genii au avut multe de spus şi au fost catalogate ca nebuni”, a adăugat profesorul.

 

 “Este o piesă făcută urgent, prin care am vrut să arătăm valoarea poeziei lui Eminescu. Am participat la realizarea spectacolului elevi din clasele a VI-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a”, a povestit Emil Tamaş, de 16 ani, interpretul Sărmanului Dionis. Acţiunea piesei de teatru are loc într-un spital de nebuni, unde fiecare personaj crede că este Mihai Eminescu. între personalele piesei regăsim pe Sărmanul Dionis, Floarea Albastră, nebuna care îi blestemă pe toţi cei din jur, un orb, un om îmbrăcat în negru, dar şi un Eminescu beat şi suferind. Cel mai interesant personaj a fost “Eminescu 007”, un melanj între agentul secret 007 şi “Luceafărul” poeziei româneşti.

 

Ipostazele poetului

 

“Eu îi cert tot timpul pe oameni. Sunt beat tot timpul şi sunt atât de sărac, încât nu am avut bani decât pentru o şosetă”, explică Marc Banca, de 17 ani, interpretul poetului. îmbrăcat în negru, un alt adolescent a recitat versuri eminesciene prin care a satirizat imaginea României.

 

“Eu sunt o nebună care îi blesteamă pe toţi, pentru că sunt falşi şi nu ştiu ce înseamnă cu adevărat viaţa”, explică şi Anca Roman, de 17 ani – o altă ipostază a poetului. “Floarea albastră” a fost interpretată de Mihaela Cojocaru, de 18 ani. “Eu sunt acea fată din poezia lui Eminescu, care îşi cheamă în vis iubitul. El nu vine şi aşa a murit iubirea noastră”, spune, zâmbind, adolescenta.

 

 La spectacol au participat aproximativ 50 de persoane, care au urmărit şi un documentar marca TVR şi Andrei Gheorghe, despre Eminescu, pentru gala “Mari Români” din 2006.

 

Comenteaza