După 2.000 de km parcurşi la pas, Erno Bartha a ajuns la Londra

După 2.000 de km parcurşi la pas, Erno Bartha a ajuns la Londra
Artistul plastic clujean Erno Bartha a ajuns la Londra, după 2.025 kilometri parcurşi la pas în trei luni, acolo unde sunt expuse trei dintre sculpturile sale din fân, din anul 2012, despre care spune că nu sunt puse în valoare. El a fost însoţit în călătorie de iubita sa, regizorul de film Ildiko Bacs.

În 2012 Ernő Bartha a reprezentat România cu proiectul Nature in the City în Londra, la Olimpiada Culturală, care a acompaniat Jocurile Olimpice din acelaşi an. Proiectul a fost câştigător în cadrul unei competiţii artistice organizate de Institutul Cultural Roman cu ocazia acelor evenimente. Au fost selectate trei sculpturi, care au fost amplasate în Victoria Park (Bird si Skyscraper) şi în London Pleasure Gardens (Time Spiral).

Cele două sculpturi din Victoria Park sunt încă acolo, fiind amplasate pe lacul din parc, însă nu există nicio informaţie referitoare la ţara, artist sau titlul lucrărilor. Sculptura din London Pleasure Gardens nu a fost niciodată prezentată, parcul intrând în faliment imediat după deschiderea Jocurilor Olimpice. Mai mult decât atât, în august 2014 sculptura din Pleasure Gardens a participat la o licitaţie, alături de toate bunurile mobile aflate în parcul închis.

Organizatorul acestor evenimente a fost ICR Londra, Ernő Bartha neavând niciun fel de legătură directă cu cele două instituţii abilitate să remedieze aceste lipsuri şi probleme. Artistul a cesionat drepturile asupra celor lucrărilor către ICR Londra pentru o perioadă de 1 an şi jumătate, cesiunea încheindu-se la începutul anului 2014.

Dupa 3 ani de discuţii intense purtate cu ICR Londra, demersul artistului de a fi amplasate plăcuţe pentru cele două lucrări din Victoria Park şi despre soarta lucrării din London Pleasure Gardens a rămas fără finalitate.

Pe 18 iulie 2015, Bartha a plecat într-o călătorie pe jos din Vlaha (Cluj) până la Londra, o călătorie pentru dragostea de artă, libertate şi dreptate. În pelerinajul său de 100 de zile (2.025 km) a străbătut 10 ţări.

"Doresc ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea. Nu este neapărat un protest, ci un pelerinaj pentru a salva cele trei lucrări expuse la Londra şi care nu sunt puse în valoar", a spus Bartha înainte de călătorie. "Sculpturile din proiectul «Nature in the City» au reprezentat reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Am încercat să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, care prevede că peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat. După trei ani de la participarea la Olimpiada Culturală, am analizat impactul proiectului «Nature in the City» şi, din păcate, acesta nu este unul pozitiv nici pentru operele de artă expuse, nici pentru mine, ca şi artist", a mai afirmat Bartha.

Potrivit acestuia, "Spirala Timpului" ar trebui să fie mutată în altă parte pentru a fi pusă în valoare. În ceea ce priveşte lucrările de pe malul lacului Victoria, artistul va încerca să amplaseze singur plăcuţele şi va organiza o vernisare simbolică a sculpturilor. 

În contextul acestui demers, Bartha şi iubita sa vor susţine, astăzi, un marş artistic din faţa ICR Londra, trecâd prin Victoria Park şi având ca destinatie finală London Pleasure Gardens.

Erno Bartha este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia. A înfiinţat, anul trecut, în satul Vlaha, judeţul Cluj, "Arkhai Sculpture Park", singurul parc de sculpturi din fân din lume.

Comenteaza