"Don Juan", "Portocala mecanică" şi "Paylist", între premierele noii stagiuni a Naţionalului din Cluj

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a început, săptămâna aceasta, repetițiile pentru prima premieră a stagiunii 2016-2017, care va avea loc în data de 25 septembrie 2016 - "Don Juan" de Molière, în regia lui Roberto Bacci (Italia), scenografia Marcio Medina (Brazilia), dramaturgia Stefano Geraci (Italia), asistenţi de regie Silvia Pasello (Italia) și Maria Rotar, asistent de costume Ilona Lorincz, maestru de lumini Jenel Moldovan.

Regizorul Roberto Bacci se află la a treia colaborare cu Teatrul Național, montând cu succes în 2012 "Hamlet" de William Shakespeare și în 2014 "Livada de vişini" de A.P. Cehov, fiind cunoscut atât actorilor, cât și publicului clujean.

Roberto Bacci este unul dintre cei mai importanți oameni de teatru din Europa și este directorul artistic al Teatro della Toscana şi fondatorul Fondazione Pontedera Teatro din Italia.

Tot în aceste zile, regizoarea Andreea Iacob a început repetițiile pentru spectacolul "Selfie", după un scenariu propriu. Realizat în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, secţia exterioară Cluj-Napoca, spectacolul are o distribuţie formată exclusiv din femei private de libertate. Scenariul este creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu noi fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, Teatrul Național Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar.

În perioada 3-9 octombrie 2016, Teatrul Național Cluj-Napoca va organiza cea de-a șasea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, intitulată în acest an, În căutarea autorului.

Numeroși regizori și directori de festivaluri internaționale de teatru și-au anunțat prezența, din țări precum SUA, Italia, Portugalia, Austria, Olanda, Franța, Israel, Cehia, Polonia, Danemarca, Slovenia sau Ucraina. Alături de aceștia, importanți oameni de cultură din țară vor participa la spectacolele și dezbaterile propuse în această ediție a festivalului. Publicul va putea urmări spectacole produse de Teatrului Național Cluj-Napoca, Teatrul „Tony Bulandra" Târgoviște și Teatrul „Aureliu Manea" Turda.

Stagiunea va continua cu alte premiere și evenimente importante dintre care amintim: "Portocala mecanică" de Anthony Burgess, regia Răzvan Mureșan, "Paylist" de C.C. Buricea-Mlinarcic, regia Tudor Lucanu, iar în luna decembrie vom aniversa 18 ani de la premiera spectacolui "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, după romanul omonim al lui Ken Kesey, regia Marius Oltean.

Biletele pentru spectacolele lunilor septembrie și octombrie vor fi puse în vânzare începând cu data de 6 septembrie 2016, la Agenţia Teatrală din P-ţa Ştefan cel Mare nr 14, tel. 0264.595.363, email: agentia@teatrulnationalcluj.ro. Biletele online pot fi achiziţionate începând cu data de 1 septembrie 2016, accesând site-ul www.biletmaster.ro.

 

Comenteaza