Update Doi clujeni, implicaţi în festivaluri, candidează pentru sectorul cultural în Consiliul Economic și Social al României

Doi clujeni, implicaţi în festivaluri, candidează pentru sectorul cultural în Consiliul Economic și Social al României

Ștefan Teișanu şi Cristian Hordilă candidează pentru funcţia de membru în Consiliul Economic și Social al României, ca reprezentanţi ai sectorului cultural și al societății civile.

Cristian Hordilă "Am decis să candidez pentru funcția de membru al Consiliului Economic și Social al României. Activez de peste 10 ani în zona culturală, cu precădere în industria cinematografiei. În tot acest timp am inițiat, contribuit si participat la numeroase proiecte naționale și europene din sectorul cultural și educațional, încercând prin tot ce am făcut să susțin societatea în drumul spre mai bine.

Astfel cred că e momentul ca priceperea și eforturile mele să fie direcționate aici, în Consiliul Economic și Social al României. Acest consiliu este un instrument constituțional care poate contribui la schimbările din jurul nostru și merită luat în considerare.

Analizând activitatea CES, mi-am confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, că sectorul cultural nu este reprezentat corespunzător astfel încât vocea noastră să fie auzită și în acest consiliu. Cultura are nevoie de o politică reală și asumată care să sublinieze importanța și necesitatea acestui sector în societate. Acest lucru se poate întâmpla doar prin mecanisme autentice care pot fi susținute de legi si politici publice funcționale.

Consiliul Economic și Social al României are nevoie de o activitate transparentă pentru a-și exercita adevăratul rol consultativ. Doar printr-o astfel de abordare se poate impulsiona o comunicare constantă cu societatea civilă și actorii importanți din diverse sectoare", a scria acesta pe Facebook. 

Ştefan Teişanu este propus în acest rol de către Asociația Fapte, fiind sprijinit de numeroase organizații membre ale Centrului Cultural Clujean, precum și de alte organizații culturale, civice și de tineret din România.

Consiliul Economic și Social este organismul constituțional prin care Guvernul și Parlamentul se consultă cu specialiști din patronate, sindicate și din societatea civilă. Cei 45 de membri CES, câte 15 pentru fiecare sector, sunt desemnați de Primul Ministru. Societatea civilă își poate alege singură reprezentanții în CES, prin vot exercitat de către ONG-uri.

Ștefan este manager cultural interesat de dezvoltarea orașelor, co-fondator al organizațiilor culturale Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord. Activ în domeniul ONG din anul 2000, antreprenor cu experiență în educație, cultură și dezvoltarea comunităților, Ștefan s-a specializat în procese participative, acțiune colectivă și politici de dezvoltare urbană.

Între inițiativele în care a fost sau este implicat se numără, pe lângă organizațiile pe care le-a dezvoltat, rețeaua de orașe europene Culture Next, diverse grupuri de lucru pentru politici culturale la nivel local, național și european, festivaluri de regenerare comunitară și strategii culturale și de dezvoltare locală la nivel local, regional și național. Crezul său este că oamenii pot fi ceea ce vor să fie. Îl puteți susține înregistrându-vă ONG-ul pe platforma www.votong.ro până cel târziu joi, 19 noiembrie, și apoi votând în perioada 22-23 noiembrie.

Ștefan candidează pentru că:

Sectorul cultural nu este acum suficient reprezentat în CES;
La nivel național e nevoie de politici publice funcționale și actuale pentru cultura înțeleasă ca dezvoltare durabilă, precum și de mecanisme participative mai puternice;
Până acum Consiliul Economic și Social, deși are pârghii puternice în relație cu Guvernul și Parlamentul, nu și-a îndeplinit pe măsură rolul. E nevoie de un CES mai vizibil, mai transparent și mai proactiv;
Societatea civilă are acum o mare oportunitate pentru a reforma CES-ul, prin alegerea a 15 reprezentanți puternici în acest mandat în care va deține și președinția Consiliului;
Este sprijin de către organizații culturale, de tineret și de dezvoltare durabilă din Cluj, București, Timișoara și Iași.

În CES își propune să aducă trei tipuri de contribuții:

O perspectivă informată, la zi și în acord cu politicile publice europene și internaționale în domeniul culturii. Avizarea ca atare a propunerilor de politici publice care vin către CES și asumarea responsabilității CES de a propune politici publice noi și necesare în domeniu, pentru a asigura condiții bune - legale, financiare, fiscale și de protecție socială - pentru oamenii și organizațiile din sector, pentru a permite și încuraja investițiile în cultură și parteneriatul dintre cultură și alte sectoare;
Îmbunătățirea mecanismelor, inclusiv legale, care permit și încurajează participarea cetățenilor, a societății civile, a mediului academic, a sectorului cultural și a sectorului de afaceri în propunerea și luarea deciziilor de politici publice;
Crearea de cadre de consultare cu actori cheie din societatea civilă și nu numai, cu privire la propunerile de politici publice de interes general care ajung în atenția CES sau pe care le propune CES în mod proactiv.

Comenteaza