Video Documentarul "colectiv", pe lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2021

Documentarul "colectiv", pe lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2021

Documentarul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoriile "cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional".

Anunţul a fost făcut de Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS). Este pentru prima oară când un film românesc a fost selectat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la două categorii ale premiilor Oscar.

România s-a mai aflat o singură dată pe o astfel de listă scurtă în anul 2013, cu lungmetrajul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu. Atunci, "După dealuri" a fost selectat pe o listă scurtă de nouă lungmetraje propuse spre nominalizare la categoria "cel mai bun film străin", dar, în final, nu s-a regăsit printre cele cinci filme nominalizate.

Documentarul "colectiv", coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Procedura de votare pentru alcătuirea acestor liste scurte s-a încheiat pe 5 februarie şi va continua în perioada 5-9 martie pentru alegerea finală a nominalizărilor oficiale. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 15 martie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Oscar, care va avea loc pe 25 aprilie.

Comenteaza