"Din dragoste...", de Adrian Sitaru - premiul pentru regie şi actor principal, la festivalul de la Locarno

Lungmetrajul "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor într-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sâmbătă, la gala Festivalului de Film de la Locarno 2011, informează site-ul oficial al evenimentului.


">

Juriul competiției oficiale, prezidat de producătorul de film portughez Paulo Branco, a decis ca Adrian Sitaru să primească premiul pentru cea mai bună regie, iar actorul Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, urmând peliculei "Pescuit sportiv". Filmul spune povestea lui Alex (Bogdan Dumitrache), un personaj destul de nevrotic. După ce mama lui (Nataşa Raab) este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral, viața lui Alex iese de pe făgașul normal. La spital, Alex se găsește prins într-un spectacol burlesc plin de personaje neașteptate și evenimente surprinzătoare. Încercând să gestioneze situația ținând cont de sfaturile tuturor celor din jurul lui, el își imaginează noi scenarii în care mama lui ar putea fi rănită. În timp ce aceasta pare să se simtă bine, Alex face o serie de greșeli și totul din dragoste, cu cele mai bune intenții.

Conform Mediafax, la Festivalul de la Locarno au fost prezenți regizorul Adrian Sitaru, actorii Bogdan Dumitrache, Natașa Raab, Alina Grigore, producătorul Ada Solomon, coproducătorul Monica Lăzurean-Gorgan și directorul de imagine Adrian Silișteanu.

Bogdan Dumitrache este absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucureşti și s-a afirmat mai ales pe marele ecran. În numai şase ani de carieră, Bogdan a jucat în câteva dintre cele mai de succes filme româneşti - "Trafic", de Cătălin Mitulescu, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "Tramvaiul Andreei", de Alex Iordăchescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu, "Lecţia de box", de Alexandru Mavrodineanu, "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, şi "Captivi de Crăciun", de Iulia Rugină.

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este cel de-al doilea succes la Festivalul de Film de la Locarno al regizorului, producătorului, scenaristului şi actorului Adrian Sitaru, după ce scurtmetrajul său "Valuri" a câştigat, în 2007, Leopardul de Aur în secţiunea Pardi di domani. Lungmetrajul de debut al lui Sitaru, "Pescuit sportiv", a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs. Printre scurtmetrajele regizate de Sitaru se mai numără "Colivia" (2010) şi "Lord" (2009).

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este o producție Hi Film, în coproducție cu Cor Leonis Films și 4Proof Film, în asociere cu Movie Partners in Motion, realizat cu sprijinul Eurimages, CNC, TVR, Zenith Media, Vision Team, Saint Audio Studio, Teleclub, Cityplex, See Cinema Network, Centrul Cultural Maghiar, Furniture Design, cu participarea HBO România. Filmul a fost dezvoltat în cadrul secţiunii Cinéfondation a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, Binger Lab, Sofia Meetings, Cinemart.

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" va ajunge pe marile ecrane din România în această toamnă, fiind distribuit de Parada Film.

Filmul lui Adrian Sitaru a rulat în competiţia Festivalului de la Locarno alături de un alt film românesc, documentarul de animaţie "Crulic- Drumul spre dincolo" de Anca Damian, dar şi de coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia", în regia fraţilor Massimiliano şi Gianluca De Serio. Totodată, regizorul Marian Crişan a fost selectat, cu scurtmetrajul "Camelia", în secţiunea Corti d'autore, dedicată filmelor scurte ale unor cineaşti care au regizat deja şi lungmetraj. De asemenea, în competiţia internaţională de scurtmetraj - Pardi di domani - a fost selectat filmul lui Bogdan Mirică "Bora Bora".

La ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, regizorul Marian Crişan a primit patru premii, pentru filmul "Morgen", iar Ana Ularu a primit premiul pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul Matilda din lungmetrajul "Periferic" de Bogdan Apetri.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno a avut loc în perioada 3 - 13 august.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori şi 4.000 de profesionişti.

Comenteaza