Despre femei, cinema şi politică cu Alain Delon. De haina ce-i poartă numele a aflat abia la Cluj FOTO

Despre femei, cinema şi politică cu Alain Delon. De haina ce-i poartă numele a aflat abia la Cluj FOTO
Bandit şi poliţist în filme, un comediant de primă clasă în realitate. Este vorba despre legenda cinematografiei franceze, actorul Alain Delon, care s-a aflat la Cluj-Napoca, fiind invitatul special al ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Sâmbătă seara, în cadrul galei de închidere a festivalului, marele actor a primit premiul pentru întreaga carieră.

Sâmbătă dimineaţa, preţ de 40 de minute, rebelul filmului francez a stat de vorbă cu jurnaliştii, discuţia fiind moderată de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. Ştie Alain Delon despre haina ce-i poartă numele sau despre piesa "(Ce bine e să fii) Alain Delon" a celor de Şuie Paparude? Ce spune despre femei, despre familie? De ce nu mai face film sau care este ultima sa dorinţă în ceea ce priveşte cariera, în declaraţiile pe scurt de mai jos:

- Dragostea este cel mai bun lucru în viaţă. Iubirea. Femeia = iubire. Încă nu sunt gay
- Voi scrie o carte despre viaţa mea, dar una dedicată copiilor mei. Pentru că au venit pe lume când eu aveam deja peste 50 de ani, ei trebuie să mă cunoască, să ştie cine am fost înainte să fac film.
- Nu mă mai ocup de cinema. Oamenii dragi mie au pierit, iar pentru mine nu mai sunt alţii care să prezinte interes. M-am retras cu amintirile mele.
- Un sfat pentru actor începător? Primul film pe care l-am făcut - "Când se amestecă femeia" (Quand La Femme S'En Mele - 1957) se datorează femeilor, datorită lor am devenit actor. În prima zi de filmări, regizorul Yves Allégret a venit la mine şi mi-a spus ceva ce mi-a rămas în minte toată viaţa: "Alain, fii cum eşti tu, priveşte cum priveşti tu, zâmbeşte cum zâmbeşti tu. Nu juca! Fii tu însuţi! Trăieşte (rolul n. red.)!". Şi aşa am făcut întotdeauna.
- Văd rău viitorul Europei, responsabilii politici nu iau măsuri destul de repede şi ferme. Am avut exemplul celui de-al doilea Război Mondial. Trebuie să punem capăt tensiunilor.
- Nu am iubit românce, însă nu e prea târziu
- Abia ieri am aflat că în România există o haină ce-mi poartă numele. E o haină dintr-un film vechi de 40 de ani.
- Nu o să joc într-un film alături de copiii mei. Este exclus, pentru că ar fi o afacere. În perioada mea existau scenarişti care scriau pentru actori, azi se scrie pentru bani.
- Am auzit de Simona Halep, am văzut-o ieri la TV. Cred că este importantă pentru voi.
- Cel mai mare regizor pentru mine, poate nu aţi auzit de el, este René Clément ("În plin soare" - 1960).
- Nu am renunţat la regie. Aşa am vrut. Nu poţi face carieră în care să fii şi actor, şi regizor, şi producător. E drept, le-am făcut pe toate pentru că am vrut să învăţ toate aspectele meseriei
- Cunosc foarte puţin cinematografia românească. Am văzut un singur film, anul trecut, "Bacalaureat" (regizor Cristian Mungiu). Foarte frumos.
- Festivalul de la Cannes este un show, un festival de publicitate
- Ieri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, am văzut ceva ce nu se mai vede în Franţa: 3.000 de persoane. Nu sunt preşedintele republicii. Mi-a făcut plăcere, mai ales că nu eşti la tine acasă. Eu sunt mai cunoscut în lume decât în Franţa. Acolo am deranjat.
- Vreau să aud cântecul românesc despre mine. E bine să fii Alain Delon pentru că toată viaţa am făcut ce am vrut. E fabulos şi nepreţuit acest lucru.
- Nu am fugit de filmele de comedie. Nu am făcut comedie din cauza publicului. În '60-'70 toată lumea mă dorea bandit sau poliţist, iar la final trebuia să mor. Asta se cerea, asta livram. Altfel nu eram aici.
- Când eram mic îmi doream să devin poliţist
- Românca Elvira Popescu este o femeie pe care am admirat-o mult în meserie. Ea şi Simone Signoret sunt extraordinar de importante pentru mine. În 1960 am debutat la teatrul Elvirei.
- Înainte să mor vreau să lucrez cu o femeie regizor. Nu am lucrat cu una pentru că nu mi-a propus nimeni până acum.

Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (82 de ani) aniversează 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie.

"Rocco și frații săi" (1960), "În plin soare" (1960), "Eclipsa" (1962), "Ghepardul" (1963), "Laleaua neagră" (1964), "Samuraiul" (1967), "Borsalino" (1970), "Notre histoire" (1984) sau "Pe cuvânt de polițist" (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a născut la data de 8 noiembrie 1935 și nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani.

Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deși i s-a oferit șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în "Quand la femme en mêle" (r. Yves Allégret). În 1958, în "Christine", joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

După rolul din "Ghepardul" (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din "Mr. Klein" (r. Joseph Losey), iar interpretarea din "Notre histoire" (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri.

Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Delon îl consideră însă pe Jean-Pierre Melville drept cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. "Cercul roșu/ Le cercle rouge" (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul retrospectivei Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului "The Queen Is Dead", al celor de la The Smiths. "Beautiful Killer", piesa Madonnei de pe albumul "MDNA", e un omagiu adus actorului.

Comenteaza