Depozitul de Filme, salvat de TIFF. Vezi când va fi inaugurat

Depozitul de Filme, salvat de TIFF. Vezi când va fi inaugurat
În acest an organizatorii TIFF s-au luptat pentru reabilitarea Depozitului de Filme din Cluj, un loc spectaculos, cu mii de pelicule de film abandonate. Acest spațiu poate deveni, după spusele iniţiatorilor, cu puțin efort, cel mai bun loc pentru înființarea unui Muzeu al Cinematografiei, adecvat secolului XXI, care să primeze prin valoare istorică și culturală.

Campania TIFF salvează Depozitul de filme a ajuns la final, ajungând să adune, în mai bine de o lună, peste 9.000 de euro, din care 2.328 de euro prin intermediul platformei We Are Here şi 7.000 de euro cu ajutorul unui sponsor.

O stradă lăturalnică, aproape de periferia Clujului, ascunde un loc aparte, cu o poveste specială: este vorba de fostul Depozit de Filme al România Film din Cluj-Napoca. Mii de role de film stau abandonate în Cluj, iar locul a devenit unul fascinant prin istoria şi prin unicitatea sa. Dacă ar fi valorificată la adevărata sa valoare, locaţia ar putea să primeze prin valori istorice şi culturale.

Hala abandonată de aici este într-o stare deplorabilă: periţii dărâmaţi şi scorojiţi, cu urme de grafitii în anumite zone, fără geamuri şi cu zeci de pelicule de film care aştern un covor al industriei cinematografice româneşti de dinainte de `89. În acest moment rolele de film abandonate funcţioneză pe post de jucării pentru copiii din zonă: deşi au studiat atent miile de pelicule de film şi şi-au imaginat diferite scene, aceşti copii nu au văzut niciodată un film în întregime. Pentru a readuce această locaţie inedită la viaţă, organizatorii celui mai important festival de film din România au iniţiat o campanie prin care doresc să transforme locul părăsit într-unul plin de viaţă.

În urma campaniei iniţiate, banii vor fi investiţi pentru a transforma locaţia în una de referinţă pentru viaţa culturală a clujenilor. "Suma colectată din campania de strângere de fonduri va fi utilizată în scopul pregătirii spațiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecții, ateliere, concerte, expoziții sau spectacole de teatru, care să facă din Depozitul de Filme un nou punct pe harta culturală a orașului și un loc de recreere în primul rînd pentru comunitatea locală", spun organizatorii TIFF.

Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF România Film, este astăzi un spaţiu dezolant care poate deveni în timp, atât prin potenţialul său de spaţiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea sa istorică, un spaţiu potrivit pentru dezvoltarea primului muzeu al filmului din România", spun cei implicaţi în campanie.

"În particular anul ăsta la TIFF ne-am gândit, pe lângă parte integrantă din campania "Salvați marele ecran" să lansăm și inițiativa de a salva Depozitul de Filme din Cluj, de pe strada Maiakovski, puțină lume, cred, știe ce e acolo, e un loc unde pe vremuri se adunau toate filmele pe peliculă de 35 milimetri, veneau din București și se împărțeau în toată Transilvania. În momentul de față, din cauza lipsei de bani, de inițiativă, locul e în paragină.

Am reușit să îl curățăm cât de cât înainte de TIFF și cred că acest loc ar putea să fie primul Muzeu Național al Filmului, care s-ar putea deschide în 2021 când sperăm cu toții Clujul să fie Capitală Culturală Europeană și până atunci ne-am gândit să deschidem acel loc pentru public, pentru toți clujenii care vor să aibă un loc în care să își petreacă timpul liber în condiții plăcuţe", a declarat Tudor Giurgiu în momentul demarării campaniei.

Alături de transformarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca, campania "Salvaţi Marele Ecran!" continuă prin platforma online interactivă www.salvatimareleecran.ro care cartografiază toate sălile de cinematograf din reţeaua aflată în proprietatea statului şi prin acţiunile următoare de reactivare a reţelei cinematografice din România.

Campania "Salvaţi Marele Ecran" își propune sensibilizarea autorităților responsabile și a opiniei publice în sensul restaurării, conservării, modernizării și reintroducerii în sistem a cinematografelor existente, dar nefuncționale.

România este ţara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit doar 25 dintre acestea. În România în anul 1989 s-au vândut 156 milioane de bilete, în timp ce în 2013 s-au vândut doar 9 milioane de bilete. De altfel, în ţară există în prezent doar 25 de săli de cinematograf, din care doar 6 sunt modernizate. Restul cinematografelor au fost părăsite și se află în stări avansate de degradare, de-a lungul timpului transformându-se în alte locații precum baruri sau discoteci.

Inițiatorii acestei campanii speră ca prin promovarea cinematografiei românești, a festivalurilor de profil și a fenomenului național al industriei cinematografice, românii vor conștientiza problema și vor pune mai mult accent pe cultură și pe filmele produse în Ro. Peste 400 de săli de cinema din România s-au transformat pe rând, în ultimii 20 de ani, în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult sau discoteci.

Depozitul de Filme din Cluj va fi inaugurat în 8 august,  în cadrul festivalului Colours of Cluj, care se va desfăşura în perioada 8-10 august.

Comenteaza