De la Cannes la Cluj: „Un etaj mai jos” ajunge în cinematografe

De la Cannes la Cluj: „Un etaj mai jos” ajunge în cinematografe
Proiectat în premiera mondială la Festivalul de la Cannes, "Un etaj mai jos" ajunge din 18 septembrie în cinematografele din România, inclusiv la Cluj-Napoca. Inițial a fost proiectat în premieră la Cinema Victoria, în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc. În prima săptămână, clujenii îl pot vedea la Cinema City Iulius Mall și Cinema Victoria.

"Un etaj mai jos" se lansează pe 18 septembrie, în 25 de cinematografe din 15 de orașe: București, Cluj, Constanța, Brașov, Pitești, Ploiești, Oradea, Brăila, Târgu Mureș, Slobozia, Bârlad, Odobești, Focșani, Aiud. Pe 12 septembrie, "Un etaj mai jos" a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența lui Radu Muntean.

Urmează, în prima săptămână din octombrie, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. În primele cronici de la Toronto, filmul a fost comparat, ca subiect și mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window", notează Now Toronto. „Este una dintre comorile ascunse ale ediției de anul acesta", scrie Toronto Film Scene.

După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii. „Excelent", „plin de suspans", „captivant", „inteligent", „extrem de subtil" - sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety", „The Hollywood Reporter", „Screen Daily" sau „The Guardian".

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini" foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt, propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de coscenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv "Un etaj mai jos".

 

Comenteaza