„De ce eu?”, proiectat la Budapesta

„De ce eu?”, proiectat la Budapesta
Lungmetrajul regizorului clujean Tudor Giurgiu, "De ce eu?", va fi proiectat la Budapesta, în 11 iulie, în cadrul programului „Filme românești de azi”.

Filmul spune povestea lui Cristian, un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, precum şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

„De ce eu?" îi are în distribuție pe: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa și Mihai Smarandache.

Filmul va fi prezentat publicului cu subtitrare în limba maghiară.

Reamintim că filmul "De ce eu? a fost prezentat în premieră în Ungaria de Institutul Cultural Român Budapesta cu prilejul „Săptămânii Filmului Românesc la Budapesta", în 15 octombrie 2015.

"Unul dintre cele mai populare filme românești ale anului (2015), „De ce eu?" a fost văzut de peste 65.000 de spectatori în cinematografele din România. A avut premiera mondială la Berlin și a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria în Balkan Competition, la Festivalul de la Sofia, și o mențiune specială la Festivalul Internațional de Film Zerkalo, dedicat lui Andrei Tarkovski. „De ce eu?" a fost proiectat la festivalurile de la Varșovia, Chicago, Valladolid, Viena, Cairo."

Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Academia de Teatru şi Film, secţia regie film. Este fondatorul şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi iniţiator al Galei Premiilor Gopo. Lungmetrajul său de debut, "Legături bolnăvicioase", a fost selectat în secţiunea Panorama-Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, "Despre oameni şi melci", s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât şi internaţional.

Comenteaza