Video Foto Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023

Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023
Cum a fost la Festivalulului Dumitru Fărcaș 2023

Cea de-a cincea ediție a „Festivalulului Dumitru Fărcas", un proiect cultural necesar pentru toti romanii, a avut loc, în weekend, la Cluj-Napoca.

În 2 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc deschiderea Festivalului cu un Vernisajul Dumitru Fărcaș - OMUL din spatele taragotului. Au participat primarul Emil Boc, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic. Călin Han a susținut un recital și o prezentare a instrumentelor tradiționale de suflat, program continuat de momente muzicale susținute de taragotiștii români și cei străini, acompaniați de Cristian Goia și directorul Dacian Cesa. Am explorat alături de aceștia lumea maestrului Dumitru Fărcaș, descoperind povestea omului din spatele muzicii ce a atins sufletele a multor generații.

În 3 noiembrie, ziua a doua a festivalului a cucerit publicul printr-un concert de excepție, ce a pus in lumina repertoriul Mariei Tanase si al lui Dumitru Farcaș, acompaniat de orchestra simfonica New Hope, sub bagheta dirijorului Simona Strungaru, completat de Taraful Fraților Cazanoi. Cei doi soliști care au interpretat în seara de vineri pe scena Casei de Cultură a studenților Dumitru Fărcaș au fost: Irina Sârbu și Cristian Totpati - taragot. Gazda evenimentelor a fost îndrăgita prezentatoare TV Iuliana Tudor.

Ultima zi a festivalului a oferit publicului clujean Concertul folcloric de gală unde, pentru prima dată în Cluj Napoca, Orchestra Națională Lăutarii din Chișinău condusă de inegalabilul Maestrul Nicolae Botgros, a oferit un spectacol de zile mari. Au urcat pe scena artiști consacrați, prieteni ai maestrului: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Ovidiu Barteș, dar și de taragotiștii Cristian Totpati, Petrică Popa, Andrei Haneș și Gheorghe Radu, și mulți alții.

Un concert ”după sufelut lui tata” a afirmat la final, plină de emoții, fiica maestrului, Andreea Fărcaș, care a promis să nu se abată de la direcția pe care Dumitru Fărcaș a păstrat-o pe tot parcursul carierei sale artistice.

"Cu certitudine, Muzica Maestrului Dumitru Fărcaș ne unește pe toți! Cred ca ar trebui sa adaugam aceste citate pe undeva…nu neaparat in ordinea asta…da-s super faine. Tot ceea ce pot sa spun este ca acesta a fost o seara după sufletul lui tata! Tot timpu mă tot gândesc ce-am putea sa facem pentru tata? Un lucru este cert: noi nu putem sa deviem de la ceea ce înseamnă folclorul autentic romanesc. Noi nu putem merge in ton cu trendul, trebuie sa mergem pe aceeași linie pe care el și-a păstrat-o mai bine de 60 de ani.” Andreea Farcaș”

“De la început n-am vrut sa vorbesc multe vorbe pentru că-i clar cine-a fost Dumitru Farcaș. Știm foarte bine, ne dam seama: in primul rând, un muzician de excepție. Ce-a ce-a făcut dumnealui in viața lui, a lăsat urme mari in muzica Noi muzicienii, întotdeauna n-am raportat la acest mare, mare rapsod, muzicant si om….
Se poate vorbi la infinit despre acest mare om… Niciodată nu m-am gândit ca voi veni si voi cântă in memoria acestui mare om. Am vrut sa aduc un omagiu, dar omagiul nostru este cel pe care l-ați văzut astăzi aici. El trebuie sa se bucure cu noi împreună, el trebuie sa fie cu noi in rând si trebuie sa știe ca ceea ce-am mâncat noi împreună, ceea ce-am cântat noi împreună, ceea ce-am fost noi toată viața împreună, vom rămâne întotdeauna împreună cu el.” Nicolae Botgros

“Mulțumesc pentru invitația de a fi prezentă la cea de-a V-a ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș“. A fost un adevărat Regal Muzical. Organizatorii au reușit să transforme o manifestare într-un veritabil eveniment cultural de cea mai înaltă ținută. O felicit din toată inima pe Andreea Fărcaș, fiica marelui maestru Dumitru Fărcaș, pentru felul profesionist în care a gândit ediția din acest an a Festivalului „Dumitru Fărcaș” care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 2-4 noiembrie anul curent. Este un veritabil lider căci are toate atuurile: știe să conducă un proiect de anvergură, are și autoritatea morală și profesională să facă acest lucru, are viziune, are empatie, știe să comunice cu oamenii, este un om motivat și motivant în același timp. Motivat de pasiunea cu care s-a dăruit misiunii nobile de a ține veșnic aprinsă flacăra memoriei maestrului Dumitru Fărcaș și motivant prin felul său de a fi și de a vorbi. Felicit încă o dată din toată inima si echipa de organizatori, dar și pe toți cei care au susținut acest festival din punct de vedere financiar căci au dovedit că au înțeles importanța acestui eveniment cultural. Am spus de mai multe ori și susțin că un om nu moare decât atunci când nu se mai vorbește despre el. Dar maestrul Dumitru Fărcaș are deja asigurată nemurirea, nu numai prin tot ce ne-a lăsat moștenire, dar și prin acest festival care-i poartă numele. Numit pe bună dreptate „voievod al taragotului”, Dumitru Fărcaș ne-a dăruit arta sa. Cântecele pe care ni le-a lăsat moştenire sunt adevărate perle muzicale prin care s-a evidenţiat o dragoste enormă de tot ceea ce este frumos. „Dumitru Fărcaș va rămâne veşnic în memoria noastră, a tuturor. Rămân în sufletul nostru aura luminoasă a cântului său şi mărturia unor înregistrări de o valoare inestimabilă.” Elise Stan

 

 

 

Comenteaza