Cum a ajuns Armand Assante să joace în "California Dreamin'" şi cum îl portretizează pe Nemescu

Cum a ajuns Armand Assante să joace în
Ultimul film al lui "Cristian Nemescu - California Dreamin' (Nesfârşit)", în care joacă şi actorul american Armand Assante, va avea parte de o proiecţie specială în cadrul TIFF 2017, miercuri, 7 iunie, de la 21:45, în Piața Unirii. Assante este prezent la Cluj-Napoca şi le-a vorbit cinefililor, în cadrul conferinţei TIFF Lounge de luni, despre omul şi regizorul Cristian Nemescu, decedat în 2006 la doar 27 de ani.

"Cristi a avut o înţelegere aparte a poporului român, din punct de vedere cultural şi istoric. A înţeles instinctul poporului român. A dat dovadă de o iubire veritabilă, autentică a poporului român. Dacă vedeţi filmul cu atenţie, veţi observa că şi cele mai subtile, simple, trăsături ale oamenilor spun povestea problemelor societăţii.

Deci ia un personaj şi dacă urmăreşti acel personaj vezi dintr-o dată cum nu doar societatea românească, ci societatea în general funcţionează din nevoia de a supravieţui. A avut o intuiţie incredibilă ca scriitor şi regizor, pentru a putea vedea aceste trăsături pentru ca mai apoi să le expună în film", a spus Assante, la rugămintea moderatorului Mihnea Măruţă de a-i face un portret lui Nemescu.

"California Dreamin' (Nesfârșit)" a obținut premiul Un certain regard la a 60-a ediție (2007) a Festivalului de la Cannes. 

SINOPSIS. 1999, în timpul războiului din Kosovo. Un tren care transportă echipamente militare trimise de NATO a primit aprobarea verbală a Guvernului României de a traversa țara în direcția frontierei cu Serbia. Convoiul este plasat sub protecția unor soldați americani și români.

Însă când convoiul ajunge la Căpâlnița, un sat uitat de lume, din Câmpia Bărăganului, iată-l pe Doiaru, șeful stației CFR, un fel de „mafioso" local trist și dezabuzat, că refuză să lase să treacă trenul mai departe, cerând autorizațiile oficiale necesare transportului. Fără acte, nici vorbă să plece trenul!

Orele trec, iar situația nu evoluează. Șeful gării rămâne pe poziție. Actele întârzie să sosească. Primarul localității profită de situație și organizează o sărbătoare în cinstea soldaților, sperând să atragă atenția presei asupra satului, iar eventualii investitori să-și facă apariția în sat.

Assante a povestit la Cluj cum a ajuns să joace în "California Dreamin". "Ne-am văzut prima dată în 2004. Am vorbit doi ani on and off despre film şi despre cum să dezvoltăm personajul meu. Cristi şi Andrei (Toncu, inginer de sunet, n. red.) au condus până în Bulgaria, unde eu aveam filmări şi mi-au zis: "Uite! Nu avem toţi banii, avem jumătate şi vrem să filmăm într-o lună!". Am zis OK şi am filmat. M-au convins cu condusul până în Bulgaria. Mi-am zis: "Oamenii ăştia sunt serioşi!". 

Nemescu a murit într-un accident de mașină alături de inginerul său de sunet, Andrei Toncu. Ei erau într-un taxi care a intrat în coliziune cu un SUV Porsche Cayenne pe podul Eroilor din București, autoturism condus de un cetățean britanic, care a trecut pe culoarea roșie. Expertiza tehnică a demonstrat că mașina a atins o viteză de 113 km/h, în timp ce taxiul circula cu 42 km/h.

La 28 mai 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a acordat regizorului, post-mortem, prin decret, Ordinul Național „Pentru Merit" în grad de Cavaler, „pentru contribuția remarcabilă la promovarea cinematografiei românești".

Comenteaza