CULTURĂ. Se deschide primul teatru privat din Cluj

CULTURĂ. Se deschide primul teatru privat din Cluj
Primul teatru privat din Cluj, „Sala Mică”, se lansează sâmbătă seara la centrul cultural independent Fabrica de Pensule.
Teatrul va fi inaugurat cu premiera spectacolului „Delir în Doi”, de Eugene Ionesco, în regia Mihaelei Panaite, cu Maria Hibovschi (“Tandem”, Piatra Neamţ) şi Emanuel Petran (Teatrul Naţional din Cluj).

„Textul ionescian este interpretat în acest spectacol în sensul în care conflictele din cuplu reprezintă sursa războiului lumii. Astfel, înţelegerea sau neînţelegerea lumii exterioare vine din interior, din percepţia fiecăruia. Viaţa cuplului se petrece într-un spaţiu izolat, în care cei doi percep totuşi foarte multe acţiuni (război, pace), fără a participa efectiv la ele. Limitele dintre evenimentele reale şi imaginaţie devin greu de diferenţiat. Jocul actorilor, scenografia şi costumele sunt tratate într-o manieră minimalistă. Izolarea cuplului face ca cei doi să inventeze o lume proprie, populată de personaje despre care  nu se ştie precis dacă sunt reale sau ireale. Acestea sunt exprimate în spectacol cu ajutorul unor măşti de factură dadaistă. Textul nu propune un sfârşit, cei doi rămânând captivi propriei percepţii”, arată regizorul piesei şi totodată directorul Fabricii de Pensule, Mihaela Panaite.

Primul teatru privat din Cluj îşi propune să promoveze spectacolele tinerilor regizori şi scenografi şi beneficiază de un spaţiu de 110 metri pătraţi, cu amenajări specifice pentru o sală de spectacole, care are o capacitate de 99 de locuri.
Comenteaza