CULTURĂ. Lucrările la clădirea Teatrului stagnează din 2007

CULTURĂ. Lucrările la clădirea Teatrului stagnează din 2007
Reabilitarea şi modernizarea clădirii în care funcţionează Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Cluj trenează de aproape trei ani, de la data expirării contractului cu constructorul Romconstruct Holding SA. Până atunci au fost realizate 90% dintre lucrările la faţadă şi doar 10% dintre lucrările la acoperişul clădirii. Cât priveşte lucrările de interior, acestea nu au fost nici măcar începute.
"Poate e bine că nu s-au început lucrările la interior, că altfel aveam mai mult de lucru. Demult ar fi trebuit renovatăclădirea, dar lucrările de exterior nu sunt de calitate. E făcută aproximativ, deja crapă..lucrarea a fost făcută ca să aibă cineva de lucru", a declarat directorul Rareş Trifan pentru ZIUA de CLUJ.

Lucrările stagnează din cauza unui proces între Teatrul Naţional "Lucian Blaga" şi Romconstruct Holding, iar după finalizarea procesului licitaţia pentru lucrările rămase va trebui reluată. "E o întreagă bătaie de cap", potrivit lui Trifan.

Clădirea a fost cuprinsă în 2004 într-un program de reparaţii capitale finanţat de ministerul de resort, iar contractul de reabilitare a fost semnat cu compania bucureşteană Romconstruct Holding. Contractul a expirat în 31 decembrie 2007 iar continuarea lucrărilor a fost transferată unei unităţi special înfiinţate – “Unitatea de management a proiectului” din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. 

“Din acel moment, lucrările stagnează. Instalaţiile, în special cele de încălzire centrală a clădirii, pot ceda în orice clipă; centrala termică funcţionează, dar este neautorizată şi necesită schimbarea locaţiei. Spaţiile de primire a publicului sunt neigienizate, cabinele actorilor şi vestiarele personalului tehnic nu au cabine sanitare, spaţiile de depozitare sunt de asemenea neigienizate”, arată conducerea Operei Române în raportul anual publicat în această săptămână.

Vezi raportul anual integral (.pdf)
Comenteaza