CULTURĂ. Expoziţie despre porci la Muzeul de Artă

CULTURĂ. Expoziţie despre porci la Muzeul de Artă
O expoziţie despre porci, cu o selecţie din opere ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti contemporani români, va fi vernisată săptămâna viitoare la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Expoziţia „...de porc” va fi vernisată joi 14 ianuarie la ora 18 şi va fi deschisă până în 2010.

Expun Ion Bârlădeanu, Matei Bejenaru, Suzana Dan, Ovidiu Feneş, Dumitru Gorzo, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Victor Man, Vlad Nancă, Dan Perjovschi, Mircea Suciu, Tara (von Neudorf) şi Marian Zidaru.

„De la Mioriţa la Bisisica şi de la Nicolae Grigorescu la Ion Theodorescu-Sion, oile erau cîndva animalul-fetiş, totemul naţional. însă în epoca de aur socialistă, în tranziţia post-comunistă şi în consumismul actual, porcul a luat partea leului”, arată curatorul Erwin Kessler. El adaugă că porcul este “semnul lipsei în arta anilor 70-80” şi devine “semnul plinului în arta de după 1989”.

“De la porcul mitic de Crăciun la mititeii miticilor la iarbă-verde, şi de la aceştia la cotletul preambalat igienic, din vitrinele frigorifice ale supermarketurilor (unde nu se mai numeşte porc, ci devine un cod: „Ofertă specială”, „Două bucăţi” etc.)  este un întreg parcurs pe care se însăilează diverse unghiuri, junghiuri şi înjunghieri ale fratelui din cocină”, a adăugat Kessler.

Comenteaza