CULTURĂ. Cel mai bătrân regizor din Japonia vine mâine la Cluj

CULTURĂ. Cel mai bătrân regizor din Japonia vine mâine la Cluj
Cel mai bătrân şi apreciat regizor de teatru din Japonia, Takuo Endo, va fi prezent mâine la Cluj, pentru a prezenta spectacolul de teatru „Prinţul Oguri şi Prinţesa Terute”, la Teatrul Maghiar de Stat.
Conform organizatorilor, reprezentaţia piesei are loc în contextul împlinirii a 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice ale Japoniei cu cele patru ţări danubiene – Austria, Ungaria, Bulgaria şi România.

„Regizorul piesei este cel mai în vârstă şi totodată cea mai mare somitate în domeniul teatrului din Japonia. în piesă se foloseşte un limbaj foarte vechi din Japonia şi se prezintă o poveste de dragoste, am zice noi – shakespeariană, dar finalul nu este moartea ci învierea”, a menţionat Marius Palade-Agîrbiceanu, directorul companiei teatrale ArtAct. Prin intermediul acestei companii teatrale va fi prezentat spectacolul teatral.

Spectacolul are loc în sala mare a Teatrului Maghiar de Stat.

Mâine, regizorul japonez Takuo Endo va susţine alături de regizorul clujean Mihai Măniuţiu – din partea ArtAct – o prezentare a piesei, la ora 12.30, în foaierul TMS.

Piesa este bazată pe o veche legendă japoneză, transmisă pe cale orală şi adaptată de teatrul de păpuşi japonez "Bunraku" şi de cel tradiţional - "Kabuki". Reprezentaţia conţine o combinaţie între o poveste, limbajul japonez vechi, dans contemporan şi muzică, interpretată cu instrumente tradiţionale asiatice, însă într-un decor scenic contemporan. Protagoniştii sunt actori tineri, care îşi vor interpreta rolurile folosind măşti.

Regizorul Takuo Endo, în vârstă de 81 de ani, este la bază pictor, trecând ulterior la regizarea de piese de teatru, teatru de păpuşi, teatru muzical, operă şi radio-TV. Unele dintre piesele sale au fost reprezentate pe mai multe continente, inclusiv în Europa. El încearcă în toate piesele sale să prezinte tradiţia japoneză într-o perspectivă contemporană.
Comenteaza