CULTURĂ. Ampla lucrare despre tiranie şi democratie, scrisa de absolvent de Cluj, lansata ieri

CULTURĂ. Ampla lucrare despre tiranie şi democratie, scrisa de absolvent de Cluj, lansata ieri
Eseistul Coriolan Babeţi, absolvent al Universităţii “Babeş-Bolyai”, şi-a lansat aseară, la Librăria Cărtureşti, ampla sa lucrare “Democraţia, o religie a Marii Mame”.
Lucrarea a fost caracterizată la lansare de profesorul Livius Ciocârlie drept “o trilogie impersionanta”, “o carte cu totul deosebită, ieşită din comun”.

Livius Ciocârlie a elogiat, de asemenea, “imensa bibliografie a lucrării”, ca şi “consecvenţa cu care autorul îşi urmăreşte ideea”.

în cele trei volume ale cărţii sale “Democraţia, o religie a Marii Mame, sau despre triumful Ereziei Europene”, Coriolan Babeţi descrie istoria tiraniilor şi a democraţiilor ca pe o continuă luptă între figura tatălui şi cea a mamei, “nu tatăl tău sau mama ei, ci părinţii tuturor, figurile lor arhetipale adânc înscrise în şi printre fiecare dintre noi”.

Valorile democraţiei sunt cele ale femininului. Nenorocirile care închipuie coşmarul secolului XX întunecă omenirea odată cu amurgul domniei Tătucului (Stalin, Hitler, Ceauşescu...), iar conflictul Occidentului cu Islamul e cel dintre religia Marii Mame, ce guvernează democraţiile liberale, şi ultima redută a religiei Marelui Tată, care îşi trimite fiii să-i terorizeze pe infideli, sinucigându-se în numele lui, arată Babeţi în lucrarea sa.

“Ambele arhetipuri îşi caută desăvârşirea pe care o pierd în momentul în care îşi pierd capacitatea creatoare”, a spus, la lansare, autorul.

Coriolan Babeţi este licenţiat în istoria artei, cu o teză despre “Arhitectura palatelor lui Constantin Brâncoveanu”, la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, promoţia 1967.
Comenteaza