CTP despre marele câştigător al Oscarului: O uriașă frenezie kitsch. Este gol, nu are niciun mesaj cu sens de comunicat

CTP despre marele câştigător al Oscarului: O uriașă frenezie kitsch. Este gol, nu are niciun mesaj cu sens de comunicat
| Foto: https://www.facebook.com/CTPopescu

Cristian Tudor Popescu spune despre marele câştigător al Oscarului 2023 ”Everything Everywhere All At Once” că este este o uriașă frenezie kitsch pentru care îți trebuie multă forță ca să-l vezi. 

”Everything Everywhere All At Once” este marele câştigător al premiilor Oscar de anul acesta. Filmul, un mix amețitor de comedie, arte marțiale, aventură și SF. 

Cristian Tudor Popescu spune despre ”Everything Everywhere All At Once” că este un film frenetic, cu momente de montaj de-a dreptul violente, cu care tinerii sunt obișnuiți, dar care “pentru spectatorii mai în vârstă pot să ducă și la vertij”.

"Este o uriașă frenezie kitsch, acest film, din primul până în ultimul moment. Se iau clișee din filmele cu super-eroi, din toate, din Matrix, de pildă. Numai că aici agentul Smith este o bătrânică violentă. Din “Kill Bill” avem personajul puștoaicei asasine. Din toate filmele cu arte marțiale asiatice, de la Bruce Lee încoace, se iau scene de acolo, sunt refăcute, remixate, reciclate și ne sunt servite (...)

N-are niciun mesaj filmul. Tocmai asta este o altă caracteristică post-modernă. Mesaj? Mesaj aveau filmele de pe vremuri, nu? "Ce a vrut să spună autorul? Ce mesaj are filmul?" Nu! Nu vor să transmită niciun mesaj. Vor să transmită o stare, să creeze spectatorului o stare, prin aceste mijloace pe care vi le-am descris până acum, să-i creeze pur și simplu o stare.

Folosesc pentru asta - apar în film - cuvinte din știință: "black hole", "lumină și materie", "algoritmi stocastici", "super-poziție vibrantă de particule". Sunt cuvinte goale, sunt spuse acolo ca să sune, că oamenii le-au tot auzit în media în ultimii ani, și ele sunt puse ca să sune, n-au niciun conținut.

Filmul este bine făcut, din punct de vedere tehnic. E o muncă considerabilă acolo, montaj sunet, editare de sunet, și așa mai departe. Nu este de disprețuit ce au făcut autorii acolo. Dar este gol, nu are niciun mesaj, și se pare că ăsta este genul de film care poate fi cel mai bine primit acum de către publicul, în special tânăr și foarte tânăr.

Adică avem niște mijloace de comunicare din ce în ce mai performante, și avem din ce în ce mai puține lucruri cu sens de comunicat. Asta este lumea în care trăiesc cei născuți după Revoluție, hai să spunem așa“, a spus Cristian Tudor Popescu pentru stirileprotv.ro.

"Mă îndoiesc că persoanele de vârsta mea, de pildă, sunt foarte apte să recepționeze acest film. Dar nu e imposibil", a adăugat CTP. 

Comenteaza