Consultanţă din Boston pentru transformarea a trei zone din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Noi 2017, 10:12
- Cultură
- Ascultă știrea

Dialogurile Urbane marchează debutul Fondului de Inovare Culturală (FIC), un mecanism dezvoltat de CCC pentru a testa și măsura soluții alternative la provocările orașului, propuse de sectoarele civic, cultural și de afaceri și implementate împreună cu administrația și mediul academic.
„Departamentul de inovare al Primăriei din Boston este printre cele mai performante divizii de inovare urbană din lume. Cu sprijinul sectorului privat, ei au găsit soluții inovatoare la probleme legate de trafic, de locuire, de folosire a spațiului public și de alte teme ale orașului.
Inspirați de modelul din Boston, pornim și la Cluj un program similar, în premieră în România. Prima provocare pe care ne-am asumat-o este implicarea locuitorilor din Mărăști și Mănăștur în regândirea spațiilor comune dintre blocuri, pentru a contribui la decongestionarea traficului în oraș", declară Ștefan Teișanu, directorul CCC.
FIC este un proiect al CCC, derulat cu sprijinul direcțiilor de resort din Primăria Cluj-Napoca.
Partenerilor internaționali ai proiectului - Boston Office for New Urban Mechanics și German Marshall Fund prin programul „Transatlantic Leadership Initiative" (TLI) - li s-au alăturat deja primele companii locale care susțin proiectul: Evozon, Banca Transilvania, Accenture, Arxia, iQuest și Sykes. Conform organizatorilor, și alte companii locale sunt invitate să li se alăture până la finalul anului.
„Pe lângă avantajele de a fi orașul cu cea mai rapidă creștere din România, dezvoltarea comunității noastre aduce cu sine și a serie de probleme și provocări. Traficul, nevoile de servicii și sprijin pentru diferite categorii de locuitori ai Clujului, nevoia de digitalizare a comunicării instituționale cu cetățeanul, toate acestea sunt probleme noi, care trebuie rezolvate prin soluții noi, inovatoare și durabile.
Studiem acum această abordare nouă, alături de CCC și proiectul FIC. Echipa din Boston ne va oferi un prilej de a ne consulta și de a obține feed-back de la cineva care a implementat deja proiectele la care noi lucrăm acum", a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare locală în Primăria Cluj-Napoca.
Programul Dialogurilor Urbane (9-11 noiembrie)
Dialogurile Urbane debutează cu trainingul „Perspective ale noilor parteneriate publice private: diviziile de inovare ale orașelor", susținut de Boston Office for New Urban Mechanics și găzduit de compania clujeană Evozon. La curs vor participa reprezentanți ai companiilor clujene implicate în FIC, ai municipalității și ai sectorului independent preocupat de dezvoltarea urbană.
Se va discuta despre modalități de a face analiză și prognoză pentru dezvoltarea orașului, despre încurajarea companiilor să inoveze în domenii cheie pentru piața locală, despre modelul Boston de inovare deschisă și de utilizare a tehnologiei pentru participare publică și despre abordarea culturală a transformărilor urbane. Joi, specialiștii CCC și invitații lor din Boston vor face vizite în zonele experimentale ale FIC: Scorțarilor - Canalul Morii, Bucegi - Pârâul Calvaria și Piuariu - UTCN Mărăști.
Vineri au loc ateliere de lucru cu cele două echipe care au dat ideile câștigătoare ale Fondului de Inovare Culturală. Membrii echipelor - locuitori ai zonelor Scorțarilor - Canalul Morii și Bucegi - Pârâul Calvaria - lucrează cu experți în dezvoltare urbană, sociologi, specialiști în circulație, administrație publică, organizatori de evenimente pentru îmbunătățirea planificării experimentelor pe care le vor derula în cartiere.
Până la finalul lunii iunie 2018, beneficiind de sprijinul acestor specialiști, de autorizații temporare, dar și de câte 5.000 de euro oferiți de companiile partenere ale FIC, cele două echipe vor testa ideile lor de refolosire a spațiilor din cartiere, iar rezultatele pozitive vor fi apoi prezentate primăriei pentru implementare și eventuală replicare în alte locuri din oraș.
Ziua de sâmbătă este rezervată definitivării planurilor celor două proiecte, dar și unui nou atelier susținut de divizia de inovare din Boston, de data aceasta rezervat Primăriei Cluj-Napoca, CCC, Universității Babeș-Bolyai și companiei Evozon, pe tema folosirii de big data pentru managementul traficului în oraș, un subiect la care Bostonul excelează.
Tot sâmbătă are loc o ediție specială a Street Food Festival pe strada Molnar - Piuariu din Mărăști. Sub sloganul „A doua Piezișă a Clujului", evenimentul din Piuariu este primul gândit pentru a oferi vecinilor șansa de a analiza posibilitatea ca strada să fie pietonalizată și transformată într-un veritabil centru de cartier.
„Strada Piuariu poate fi pentru Mărăști ce e acum Piezișa pentru Hasdeu, iar o eventuală pietonalizare acolo ar putea transforma zona într-un adevărat centru de cartier. Sâmbătă, începând cu ora 12, ne revedem pe Piuariu cu muzică bună și cu unele dintre cele mai îndrăgite branduri culinare din oraș", spune Constantin Covaliu, general manager al Street Food Festival.
FIC este un mecanism care sprijină identificarea, experimentarea și măsurarea de soluții alternative la probleme ale orașului care sunt astăzi greu de finanțat, greu de abordat sau chiar greu de identificat. Fondul susține cu bani, specialiști și autorizații pe clujenii care au propuneri de îmbunătățire a modului în care folosim împreună orașul. Prima ediție a fondului, derulată în perioada octombrie 2017 - iulie 2018, propune regândirea utilizării a trei spații aglomerate ale orașului, prin experimente gândite și implementate de către locuitorii zonelor respective.
Proiectul pentru zona Scorțarilor - Canalul Morii propune realizarea unui traseu pietonal pe malul stâng al canalului Morii, între strada Scorțarilor și punctul termic dintre blocuri. Riveranii sunt implicați în realizarea de intervenții temporare pentru a testa diverse scenarii de amplasare și utilizare pentru mobilier de ședere, jardiniere cu vegetație, coșuri de gunoi, facilități sanitare și schimbarea unor elemente cromatice ale zonei.
Pentru zona strada Bucegi - Pârâul Calvaria, riveranii propun un proces continuu de ideație, consultare și intervenții temporare pentru a testa ce tipuri de utilizări pot transforma zona Pârâului într-un spațiu comun: locuri de joacă alternative pentru mai multe vârste, securizarea zonei, promovarea unor comportamente de consum și recreere sănătoase și inclusiv un prim festival al zonei- târgul Mărțișoriada.
În zona Piuariu - UTCN Mărăști, CCC, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Universității Tehnice, va face propuneri în vederea experimentării posibilităților de pietonalizare a străzii Piuariu și de transformare a acesteia într-un veritabil centru de cartier.