Concert simfonic de primăvară, sub bagheta tânărului dirijor George Jackson

Concert simfonic de primăvară, sub bagheta tânărului dirijor George Jackson
| Foto: Arhiva

Filarmonica Cluj propune pentru vineri, 9 martie, de la ora 19.00 la Colegiul Academic, un concert sub bagheta tânărului dirijor George Jackson.

Din concert nu vor lipsi lucrări de Mozart (Uvertura operei Directorul de scenă), Carl Maria von Weber (Concertul pentru fagot, în Fa major, op. 75) și Robert Schumann (Simfonia a IV-a în re minor, op. 120).

Scurta operă comică Directorul de scenă a fost scrisă de Mozart pentru un spectacol comandat de Împăratul Josef al II-lea, care urma să aibă loc la palatul Schönbrunn. Împăratul a fost cel care a dictat detaliile acţiunii (care se petrece sub forma dialogurilor vorbite) și care-l are în centru pe un impresar din Salzburg. Acesta trece prin toate aventurile organizării unui spectacol, în ciuda nazurilor făcute de două soprane rivale, Madame Herz (Doamna Inimă) şi Mademoiselle Silberklang (Domnişoara Sunet de Argint). Splendida uvertură compusă de Mozart respiră de bună dispoziţie şi umor. Alegerea dirijorului nu este întâmplătoare, deoarece George Jackson a participat la numeroase producţii de operă, cele mai recente fiind la Opera Metropolitan din New York, Opera Naţională din Paris şi la Centrul de Operă şi Teatru din Aspen.

Numele lui Carl Maria von Weber se leagă de naşterea tradiţiei operei germane romantice, odată cu Der Freischütz. Concertul pentru fagot, lucrare ce nu trebuie să lipsească din repertoriul nici unui fagotist, pune dificile probleme atât pe plan tehnic, cât şi muzical.

Considerată una dintre cele mai originale şi inovatoare lucrări ale lui Schumann, Simfonia a IV a se îndepărtează de modelele clasice ale lui Haydn, Mozart şi Beethoven şi deschide drumul pentru marile simfonii romantice scrise de Brahms şi Dvořák. Prima versiune a lucrării - Schumann avea, ulterior, s-o revizuiască substanţial - a fost un cadou pe care compozitorul i l-a făcut soţiei sale, Clara, cu care a trăit una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste din istoria muzicii.

Câştigător al Premiului de Dirijat Aspen (2015), George Jackson a atras atenţia lumii muzicale internaţionale după ce a dirijat, cu Orchestra Simfonică Radio din Viena, prima audiţie austriacă a lucrării Ombres de Michale Jarrell. Asistent al dirijorilor Yves Abel şi Robert Spano, George a participat la numeroase producţii de operă, cele mai recente fiind la Opera Metropolitan din New York, Opera Naţională din Paris şi la Centrul de Operă şi Teatru din Aspen. A colaborat cu Orchestra RTÉ din Dublin, Nordwestdeutsche Philharmonie din Herford, cu Orchestra de Cameră din Viena şi cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu. În această stagiune, este invitat al Orchestrei „Haydn" din Bolzano, îşi va face debutul la Opera de Stat din Hamburg, cu premiera operei Immer weiter de Irene Galindo Quero şi va colabora cu Theater an der Wien pentru producţia operei Wozzeck. Formarea sa ca dirijor a avut loc la conservatoarele din Viena, Weimar şi la Trinity College din Dublin, continuându-şi apoi studiile la Academia Festivalului de la Lucerna şi la festivalurile de la Dartington, Bayreuth şi Aspen. La acesta din urmă, a fost distins cu Premiul pentru Dirijat „Robert J. Harth" şi cu bursa „David A. Karetsky". Printre profesorii care l-au îndrumat, îi regăsim pe Bernard Haitink, Kurt Masur, Michael Tilson Thomas şi David Robertson.

Comenteaza