Concert la Filarmonică, sub bagheta unui dirijor din SUA

Concert la Filarmonică, sub bagheta unui dirijor din SUA
| Foto: Arhiva

După concertul-eveniment de vinerea trecută în care s-au cântat în premieră absolută patru lucrări enesciene, în această săptămână Filarmonica din Cluj propune un concert simfonic sub bagheta lui Radu Paponiu, director al Orchestrei de Tineret al Filarmonicii din Naples (SUA).

Ca solist, Filarmonica Cluj îl are invitat pe Vlad Maistorovici, multiplu laureat al concursurilor internaționale, un violonist ce e dispus, din punct de vedere artistic, să împingă barierele ”până ce ies scântei” (Musicweb International despre debutul său la Wigmore Hall Londra).

Seara va debuta cu o lucrare scrisă pe când Felix Mendelssohn avea doar 13 ani, Concertul pentru vioară şi orchestră de coarde, în re minor, și care uimeşte prin virtuozitatea scriiturii instrumentale, ce dovedeşte că cei care-l considerau pe Mendelssohn un copil-minune, comparabil doar cu Mozart, aveau perfectă dreptate. Evident, se resimt aici influenţe ale compozitorilor-violonişti înaintaşi, ca Giovanni Battista Viotti, dar şi al compozitorilor lucrări simfonice pentru instrumente cu coarde.

Concert Transilvan de Vlad Maistorovici are ca premisă o serie de teme româneşti din secolul al XVII-lea, preluate de compozitor din codicele lui Ioan Căianu: „Cântecul Voievodesei Lupul”, „Dans valah”, „Dansul lui Mikes Kelemen”, „Dansul lui Lazăr Apor”, „Dans din Nireş” sunt doar câteva din sursele pe care Vlad Maistorovici le preia şi le supune unor prelucrări în spiritul unui concert baroc, inspirat de multiculturalismul Transilvaniei.

Simfonia nr. 1 în sol minor, Visuri de iarnă, de Piotr Ilici Ceaikovski poartă certe influenţe mendelssohniene, prin graţia şi luminozitatea care o domină. Concepţia lui Ceaikovski este însă îndatorată şi vieţii şi folclorului tipice Rusiei, făcând din Simfonie prima lucrare timpurie semnificativă din creaţia sa.

Concertul va avea loc vineri, 14 decembrie 2018, la ora 19.00, la Colegiul Academic. 

Etichete
Comenteaza