“Clujul, oraşul cu cei mai mulţi cinefili”

“Clujul, oraşul cu cei mai mulţi cinefili”
Regizorul Radu Gabrea a apreciat apariţia Festivalului Internaţional “Comedy Cluj”.

Regizorul Radu Gabrea (foto) este de părere că piaţa românească de film este mult mai permisivă decât cea din Occident în ceea ce priveşte debutul cineaştilor tineri.

 

Gabrea a plecat în anii ’70 din România, în Germania, ţara de origine a mamei sale. Arestat în 1956, în urma protestelor studenţeşti generate de Revoluţia maghiară, el s-a întors în ţară abia în 1998 şi a fost, pentru o vreme, secretar de stat. Pelicula “Călătoria lui Gruber”, care îi poartă semnătura, a putut fi vizionată ieri după-amiază, la cinematograful Republica.

 

Dacă ar fi să vă întoarceţi în timp, aţi mai pleca în Germania?

R.G: Nu ştiu, nu cred. Faptul că filmul “Dincolo de nisipuri” (1973) mi-a fost interzis a reprezentat, de fapt, un serviciu, dacă nu era asta, nu plecam.

 

Vă simţiţi depăşit în vreun fel de regizorii români tineri, foarte apreciaţi şi dinamici?

R.G: Nu, pentru că fac filme şi acum. Scenariile filmelor de succes din noul val au ca punct de plecare scenariul lui Răzvan Rădulescu de la “Moartea Domnului Lăzărescu”. La fel cum se spune că literatura rusă s-a născut de sub mantaua lui Gogol, filmele româneşti actuale, cele de succes, seamănă într-un anumit mod, pleacă de la scenariul ăsta, sunt influenţate de el.

 

Ce diferenţe aţi sesizat între a face un film în ţară şi unul în străinătate, în afară de latura materială?

R.G: Debuturile nu sunt atât de multe, se debutează greu. Aici, cu toate imperfecţiunile, permitem un val mare de debutanţi. într-adevăr, am fost iniţiator al legii pe care se bazează şi funcţionarea Fondului Cinematografic ce finanţează producţii noi. Trebuie spus că Fondul este independent de buget şi este susţinut de un anumit procent din preţul plătit pentru publicitatea tv de către companii.

 

Cum apreciaţi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj?

R.G: E ceva extraordinar, într-un timp record a reuşit să se impună ca un festival de prestigiu la nivel european. El confirmă statutul Clujului, de oraş cu cei mai mulţi cinefili din ţară.

 

Urmează, în octombrie, prima ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Comedie  Comedy Cluj...

R.G: Da, este un lucru foarte bun, îi ştiu pe cei care se ocupă de el, sunt oameni foarte serioşi. Vladimir Marin are experienţă vastă în producţia de film.

 

Aveţi vreo amintire specială legată de Cluj?

R.G: După ce am fost arestat, iar ulterior a trebuit să mă reînscriu la facultate, am stat o vară la Cluj şi am vrut să mă înscriu aici, dar nu s-a putut, a trebuit să mă reînscriu tot la Bucureşti, de unde plecasem. îl aveam prieten pe Augustin Buzura. Ulterior am revenit la Cluj ca asistent de regie la filmul “Gaudeamus Igitur”.

 

Comenteaza