Clujul citeşte! 28.000 de vizitatori la Gaudeamus şi 2.000 de cărţi donate pentru biblioteca din Frata

Clujul citeşte! 28.000 de vizitatori la Gaudeamus şi 2.000 de cărţi donate pentru biblioteca din Frata

Peste 28.000 au vizitat Târgul de Carte "Gaudeamus", ce a avut loc între 18 şi 23 aprilie. Evenimentul a însumat 70 de expozanţi şi 90 de evenimente. Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost scriitorul și profesorul Aurel Codoban.

Trofeele Gaudeamus, decernate în cadrul festivităţii de duminică, au mers către editurile: locul 3 – Editura Humanitas, locul 2 – Editura Polirom şi locul 1 – Editura Școala Ardeleană.

Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnat volumul „Istoria, adevărul și miturile” de Ioan-Aurel Pop, publicat de Editura Şcoala Ardeleană și lansat sâmbătă, 21 aprilie, în prezența a peste 300 de invitați. 

Premiul Educaţia, oferit de către Radio România, a fost decernat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Vasiana Sălăjan, elevă la Liceul de Coregrafie Octavian Stroia din Cluj-Napoca.

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus

Începând cu Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca, toate evenimentele organizate de Radio România sub acest brand găzduiesc un spațiu dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia este expusă o colecție de volume cu această tematică. La Cluj-Napoca, acest spațiu a fost amenajat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei iar volumele expuse au fost publicate de editurile Litera, Școala Ardeleană, Humanitas, RAO, Mega, Argonaut și Carminis.

Vineri, 20 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor.

Câştigătorii concursului, elevi de la liceele şi colegiile naţionale clujene, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: David Hodor (Liceul Teoretic Mihai Eminescu) – locul 1, Răzvan-Marius Anca (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu) – locul 2 şi Adina – Maria Ștefan (Colegiul Naţional Gheorghe Barițiu) – locul 3. Ocupantul locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la Târgul Internaţional Gaudeamus (Bucureşti, 14-18 noiembrie).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 la Gaudeamus Cluj-Napoca 2018 au fost Monica Bălănescu (Colegiul Național Emil Racoviță), Fazakas Borbala (Liceul Teoretic Bathory Istvan), Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian János Zsigmond), George Alexandru Râpeanu (Colegiul Național Emil Racoviță) și Sogor Bence (Colegiul de Muzică Sigismund Toduță).

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. O mare parte din cele circa 2.000 de volume donate la Gaudeamus Cluj-Napoca 2018 pentru acest proiect vor ajunge la Biblioteca Comunală Ioan Ploscaru din comuna Frata.

Comenteaza