Clujul ar putea găzdui etapa naţională Eurovision 2018

Clujul ar putea găzdui etapa naţională Eurovision 2018
După ce a pierdut în 2015 în faţa Craiovei, contracandidat la acea vreme la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Clujul ar putea găzdui în 2018 etapa naţională a concursului Eurovision. Un proiect de hotărâre în acest sens apare pe ordinea de zi a şedinţei forului local din 2 august 2017.

Evenimentul ar urma să aibă loc în Sala Polivalentă, în perioada 19 ianuarie-11 februarie 2018, TVR înregistrând mai multe adrese la Primăria Cluj-Napoca. Competiții muzicală ar urma să primească o finanţare de 550.000 de lei de la bugetul local. "Considerăm că prezența în Cluj-Napoca a unui eveniment de asemenea anvergură reprezintă una dintre cele mai însemnate modalități de promovare a municipiului nostru pe plan național și internațional", se arată în proiectul HCL. 

Eurovision România

România a participat la Concursul Muzical Eurovision de 18 ori, debutând în concursul din 1994, plasându-se pe locul 3 de două ori și anume în 2005 cu Luminița Anghel și Sistem și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu.

La ediţia din 2017 a concursului, clujeana Ilinca Băcila şi Alex Florea au reprezentat România, la Kiev, cu piesa "Yodel It!". Nu în ultimul rând, filmările pentru videoclip au avut loc la Cluj-Napoca, în parcul central, Piaţa Unirii, acoperişul clădirii NTT Data şi în faţa Teatrului Naţional. Regia videoclipului este semnată de Dan Petcan, care a lucrat, de-a lungul timpului, cu artişti ca Holograf, 3 Sud Est, Andreea Bănică şi Alina Eremia. România a terminat pe locul 7, cu 282 de puncte, mulțumită votului publicului care a ajutat-o să urce masiv în clasament. 

Portugalia a câștigat finala Eurovision 2017, prin Salvador Sobral, cu 758 de puncte. Podiumul Eurovision este completat de Bulgaria - reprezentată de Kristian Kostov, cu "Beautiful Mess" - 615 puncte, și Republica Moldova, reprezentată de Sunstroke Project, cu "Hey Mamma" - 374 puncte.

 

Comenteaza