Clujenii se dezbracă de prejudecăţi de Ziua Mondială a Teatrului

Clujenii se dezbracă de prejudecăţi de Ziua Mondială a Teatrului
Două sute de clujeni sunt invitaţi să urce pe scena Teatrului Maghiar timp de două zile, unde vor efectua sub coordonarea a patru regizori şi actori exerciţii teatrale, în cadrul proiectului „Atelier 200".
">

Atât Teatrul Naţional din Cluj cât şi Teatrul Maghiar din municipiu organizează, fiecare în parte, Ziua Porţilor Deschise cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului - 27 martie. Repetiţii cu public, recitaluri de muuică în incinta Teatrului, meci de baschet cu actorii, cină pregătită de actori, sunt câteva din activităţile pregătite. Cea mai amplă manifestare este însă „Atelier 200" - un proiect în cadrul căruia 200 de amatori urcaă pe scean Teatrului Maghiar.

Două sute de clujeni amatori de teatru, dar fără pregătire de specialitate, sunt aşteptaţi să devină parte integrantă a unui proiect inedit, ce pleacă de la teatrul antic, „Atelier 200", derulat la Teatrul Maghiar e Stat Cluj (TMSC) şi coordonat de patru tineri regizori şi actori. Spectatorii de până deunăzi vor avea ocazia să urce pe scenă în datele de 28 şi 29 martie, iar sub coordonarea tinerilor regizori István Albu, Andreea Iacob, respectiv actori Levente Molnár şi Ferenc Sinkó - totodată coregraf, vor efectua mai multe exerciţii teatrale, urmând ca momentele cele mai reuşite să fie sintetizate în patru video-uri. Până acum s-au înscris peste 100 de persoane, atât români cât şi maghiari. Înscrierile pot fi făcute până la 25 martie. „Este un proiect prin intermediul căruia teatrul se deschide spre lume, spre cetăţeni, iar graniţele teatrale devin mai puţin perceptibile. Este şi un joc prin care exprimăm această realitate că actorul este un om între oameni. Experienţa aceasta le poate oferi participanţilor ocazia de a renunţa le prejudecăţi, fie că este vorba de cele teatrale, sau de alt gen", a precizat directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TMSC).

Tânăra regizoare Andreea Iacob a mărturisit că este interesată în permanenţă de a-i implica pe spectatori în reprezentaţii şi a realizat spectacole cu persoane aflate în detenţie, de la Penitenciarul Gherla. De asemenea ea a menţionat că spectacolul, surprins în proiecţiile video, va avea în cele din urmă şi o dramaturgie proprie. „Vom utiliza şi text dar şi piese muzicale, vom trece prin mai multe epoci, de la conceptul de grup din perioada antică, la cel din comunism, respectiv din prezent şi vom încerca să vedem dacă grupul <se desface> în indivizi, să vedem cum ne raportăm spre exemplu la Uniunea Europeană, care la unii le place, altora nu le place, într-o societate individualizată. Vom vorbi şi în română şi în maghiară, am dori să se înscrie oameni de cât mai multe vârste, inclusiv cei în etate", a precizat Levente Molnar.

Proiectul „Atelier 200" a fost iniţiat în 2012 şi se desfăşoară în mai multe companii de teatru din cadrul Uniunii Teatrale din Europa. La TMSC proiectul este integrat în manifestările organizate de instituţie cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului - 27 martie.

În cadrul manifestărilor respective în seara zilei de 26 martie va avea loc la un restaurant din municipiu o cină cu produse preparate de actori, aceştia urmând să şi interpreteze fragmente literare. Pe 27 martie artiştii companiei îi vor ghida pe vizitatori în culisele teatrului, iar trei actriţe vor organiza un program pentru copii. În foayer-ul instituţiei vor fi proiectate spectacole mai vechi ale TMSC. În Parcul „Iuliu Haţieganu" va avea loc un meci de baschet între o echipă a actorilor şi una formată din jurnalişti. Evenimentul se va încheia cu un concert al formaţiei actorilor, Loose Neckties Society. Înainte de spectacolele programate în datele de 26 şi 30 martie vor fi citite mesajele lui Dario Fo, respectiv Ion caramitru, cu oczaia zilei mondiale a teatrului.

Cea de-a cincea ediţie a Zilei Porţilor Deschise va avea loc şi la Teatrul Naţional Cluj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, între orele 11 şi 18. „Spectatorii vor putea participa la vizite în culisele teatrului, ghidate de actori, recitaluri instrumentale și vocale, vizionări de scurtmetraje cu actori ai teatrului în distribuție, vizionarea înregistrării spectacolului MEMO, în regia Monei Marian. Copiii vor putea vedea un spectacol de teatru interactiv, după care se vor putea amuza cu face painting și baloane modelabile. Pe durata întregului eveniment, vizitatorii teatrului vor putea viziona o selecție de fotografii din spectacolele curente ale teatrului precum, afișe din arhivă și un colaj din spectacole realizate de Mona Marian", au precizat reprezentanţii Teatrului Naţional Cluj. Pe parcursul evenimentului 

Comenteaza