Clujenii fac spectacol la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Clujenii fac spectacol la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Programul Târgului de Fete cuprinde în acest an o expoziţie de fotografie etnografică care reuneşte 34 fotografii care surprind imagini din cadrul Festivalului „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în România.

Se organizează şi drumeţii montane în zonă sub supravegherea salvamontiştilor, iar copiii vor avea parte de activităţi de educaţie artistică şi culturală, potrivit portalului Alba24. Din seria evenimentelor tradiţionale sunt târgul meşterilor populari, spectacolele folclorice cu artişti cunoscuţi, concertele şi discoteca în aer liber, focul de tabără şi focurile de artificii.

Evenimentul a început sâmbătă. Deschiderea oficială a fost în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu tulnicăresele din Apuseni şi de cântecul unic al tulnicelor, instrument simbol al Târgului de Fete dar şi al Ţării Moţilor. În acest an la deschiderea festivă se alătură şi Fanfara Augustin Bena a Judeţului Alba.

Serviciul Public Județean Salvamont - Salvaspeo Arad, una dintre instituţiile publice implicate în Târgul de Fete, organizează, sâmbătă şi duminică, drumeţii pentru participanţi, în împrejurimile platoului de pe Vârful Găina, unde este organizat târgul.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Drumul a fost reparat în ultima perioadă, astfel încât este practicabil pe toată porţiunea până pe platoul montan, însă se recomandă doar accesul autovehiculelor în stare tehnică bună.

Pe drumul judeţean 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă şi zone cu curent electric pentru cei care vor să petreacă în natură.

 

Sâmbătă / 22 iulie

Muzeul Memorial Avram Iancu

Ora 14:00 – Moment evocator în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române

Centrul Comunei Avram Iancu

Ora 13:00 – Târgul meșterilor populari din judeţul Alba

Ora 16:00 – Expoziţia de fotografie etnografică “Timp străvechi”, semnată Vasile Sârb

Ora 16:30 – Activităţi de educaţie artistică și culturală pentru copii

Ora 17:00 – Spectacol folcloric

Ansamblul folcloric Arieșul din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău

Ansamblul folcloric Brădeana din Sohodol – instructor Oana Joldeș

Ansamblul folcloric Tradiții Uiorene din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica

Ansamblul folcloric Augustin Bena al Județului Alba

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și de Flaviu Mârza și soliștii vocali Dumitru Fărcaș, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa

Ora 20:00 – Foc de artificii și urcare pe Muntele Găina

Muntele Găina

Ora 21:00 – Recital susținut de trupa Re-Born

Ora 21:40 – Concert de muzică folk Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman

ORA 24:00 – Discotecă în aer liber alături de animatoare, MC și DJ SEGA, într-un show de lumini și efecte speciale

Ora 24:00 – Foc de artificii și foc de tabără

 

Duminică /  23 iulie

Ora 10:00 –  Te-deum și ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu, alături de tulnicărese și Fanfara Augustin Bena a Județului Alba

Ora 10:30 – Târgul Național al Meșterilor Populari

Ora 11:00 – Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul folcloric Urmașii Magherilor din Albeni, Gorj

Ansamblul folcloric Doina Mureșului din Arad

Ansamblul folcloric Floarea Barcăului din Marghita, Bihor

Ansamblul folcloric din Cluj

Ansamblul folcloric Augustin Bena, alături de Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și de Flaviu Mârza

Comenteaza