Foto Centenarul Filmului Românesc vine la Cluj cu "Prea mic pentru un război atât de mare" și "Cardinalul". Intrarea este liberă

Centenarul Filmului Românesc vine la Cluj cu "Prea mic pentru un război atât de mare" și "Cardinalul". Intrarea este liberă
| Foto: Arhiva
Centenarul Filmului Românesc vine la Cluj cu "Prea mic pentru un război atât de mare" și "Cardinalul". Intrarea este liberă
Centenarul Filmului Românesc vine la Cluj cu "Prea mic pentru un război atât de mare" și "Cardinalul". Intrarea este liberă
Proiecție "Brașov 1987. Doi ani prea devreme", în prezenta regizorului şi a doi dintre muncitorii prezenţi la evenimente

Cele două filme vor putea fi vizionate duminică, la Cinema Victoria, în prezența celor trei invitați speciali, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici și Nicolae Mărgineanu.

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Cluj-Napoca de Ziua Națională a României.  Caravana #100filme împlinește cele 100 de evenimente cinematografice propuse în proiect, chiar la Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, când sărbătorim 101 ani de la Marea Unire.

Duminică, pe marele ecran de la Cinema Victoria, vor fi vizionate două producții, în care se completează vechiul și noul cinematografiei românești, în prezența celor trei invitați speciali, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici și Nicolae Mărgineanu.

“Centenarul Filmului Românesc adaugă un plus de valoare și atractivitate programului pregătit de Primăria Cluj-Napoca pentru 1 Decembrie, când mii de clujeni de bucură de evenimentele din inima orașului. De Ziua Națională, vă așteptăm să sărbătorim împreună la Cluj!” a transmis Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Cluj, duminică, 1 decembrie:

Prea mic pentru un război atât de mare - de la ora 17.00  (regia: Radu Gabrea);

Cardinalul - de la ora 19.30 (regia: Nicolae Mărgineanu).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este realizat cu sprijinul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, România 100, Cinema Victoria.

DESPRE FILME

Prea mic pentru un război atât de mare (1969)

Regizor: Radu Gabrea

Durată: 77 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Mircea Albulescu, Jean Constantin și Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Ileana Popovici, Ernest Maftei.

Filmul de război este inspirat de o nuvelă scrisă de Aurel Petri și prezintă povestea lui Mihai, un copil de trupă dintr-o fanfară militară, care trăiește o experiență cumplită în război. Acesta îi urmează în linia întâi a frontului din vest pe prietenii săi soldați și rămâne singur după ce toți ceilalți sunt uciși.

Filmul spune povestea războiului prin ochii unui copil, care mânat de curaj și devotament ajunge să se confrunte cu realitățile dure, adeseori tragice de pe front. De asemnea filmul prezintă drama unei copilării sacrificate din pricina războiului și a unui viitor aproape inexistent.       

Premii

Premiul juriului pentru tineret, Locarno, 1970

Cardinalul (2019)

Regizor: Nicolae Mărgineanu

Durată:  95 minute

Gen: Istoric, Film de Artă

Rating: AP 12

Distribuție: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu, Remus Mărgineanu, Mircea Andreescu.

Acțiunea din film se petrece în anii ’50, când conducătorii bisericilor erau închiși în penitenciarul de la Sighet, din cauza regimului sovietic, care interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. Filmul spune povestea episcopului Iuliu Hossu, care deși a fost supus chinurilor și greutăți de neimaginat, a avut curajul și tăria de a devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și câteva momente din perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

DESPRE CLUJ

În Antichitate, pe teritoriul de astăzi al oraşului se găsea una dintre cele mai însemnate localități din Dacia. Aceasta purta numele Napuca şi a fost atestată documentar pentru prima dată de geograful grec Claudiu Ptolomeu.

Epoca medievală a însemnat pentru Cluj o nouă denumire, aceea de Castrum Clus, care coincide cu perioada sosirii numeroaselor grupuri de colonişti saşi şi dobândirea dreptului de oraş liber în 1405. Din acel moment și-a luat avânt modernizarea oraşului, prosperitatea şi nivelul ridicat de trai. Toate acestea au contribuit la dobândirea supranumelui  de „oraşul comoară”.

Înaintând pe axa timpului, după compromisul austro-ungar din 1867, Clujul era al doilea oraş ca mărime din Regatul Ungariei, după Budapesta, și reședința comitatului Cluj.

Perioada interbelică împreună cu cele două războaie mondiale a rezervat Clujului un destin destul de zbuciumat, el aparţinând succesiv Regatului României şi coroanei maghiare. În anul 1947 a intrat din nou în componenţa României, regimul comunist schimbându-i numele în Cluj-Napoca.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în anul 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Comenteaza