Cele mai frumoase apusuri de soare se văd de pe Someş. De pe gradena şi promenada Someş Delivery

Cele mai frumoase apusuri de soare se văd de pe Someş. De pe gradena şi promenada Someş Delivery
Clujenii se vor putea bucura în continuare de malurile Someşului. O parte din amenajările realizate în cadrul ediţiei din acest an a Someş Delivery rămân în zonă...încă o lună. Se caută evenimente sau acțiuni de animare a acestor intervenții în luna care urmează.

De ani buni se vorbeşte la Cluj-Napoca despre nevoia întoarcerii către Someş şi a valorizării malurilor pe cei 10 kilometri pe care râul îi străbate de-alungul oraşului.

La începutul anului trecut, primarul Emil Boc a anunţat că are în plan lansarea unui concurs de soluţii pentru un masterplan care să vină cu proiecte de dezvoltare pentru culoarul Someşului. Nici în ziua de astăzi nu există o temă, un responsabil de proiect sau un termen, fie el şi aproximativ, pentru lansarea concursului de soluţii. Se vehiculează însă un posibil parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România. Dorinţa administraţiei locale este ca proiectele selectate să fie finanţate prin fonduri europene, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020.

De altfel, "Someşul de la Vest la Est" este una din principalele teme ale dosarului de candidatură a municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi presupune: crearea de spaţii de întâlnire; noi facilităţi - poduri, scene; activităţi culturale şi proiecte participative adresate comunităţii; amenajarea de spaţii pentru sport şi activităţi în aer liber; accesibilizarea malurilor râului şi trasarea unor trasee pentru biciclete sau amenajarea unor spaţii pentru animalele de companie. Câştigătorul competiţiei europene va fi desemnat în toamna acestui an, între oraşele finaliste numărându-se şi Baia Mare, Bucureşti şi Timişoara.

Până când planurile administraţiei locale să se concretizeze, o echipă de tineri entuziaşti s-a pus pe treabă şi în vara lui 2015 a lansat Someş Delivery, un festival care propune soluţii temporare pentru malurile râului îmbinând componente de arhitectură, artă, mediu, sociologie și urbanism participativ. E drept, organizat în parteneriat cu municipalitatea.

Pentru că este gândit pe termen lung, prima ediţie a evenimentului a vizat tronsonul dintre podul Napoca și podul Horea. Principalul punct de atracţie: o gradenă cu băncuţe, cu vedere spre Cetăţuie, amplasată lângă Podul Elisabeta. Deşi popular în rândul tinerilor a rezistat însă doar până în toamnă când au început modernizările străzii Splaiului Independenţei, lucrări ce au stârnit o serie de proteste în rândul societăţii civile.

Anul acesta, festivalul s-a mutat pe tronsonul dintre podurile Napoca și Garibaldi. Numărul amenajărilor şi instalaţiilor temporare a cresut semnificativ, realizarea proiectelor fiind finanţată de către organizatori.

Vestea bună este că Primăria Cluj a eliberat o autorizaţie prin care cinci dintre acestea - Someş Alley, Someş View, Loc de întâlnire, La umbra crengilor şi Aleea Podului Napoca - vor rămâne pe malul Someşului până în data de 6 august 2016.

"Așa cum am promis, încercăm să păstrăm în spațiu pe toată durata verii amenajările temporare de la Someș Delivery 2016, convinși că doar în acest mod putem avea un feedback real în ceea ce privește utilizarea și necesitatea lor. Miercuri am obținut de la Primărie prelungirea autorizației pentru Someș Alley & Someș Mill, Locul de întîlnire, Someș View, La umbra crengilor și Aleea Podului Napoca până în 6 august. Cu ocazia asta lansăm un apel la evenimente sau acțiuni de animare a acestor intervenții în luna care urmează. Trimiteți-ne pe adresa contact@someșdelivery.ro ideile voastre și, dacă le găsim potrivite și fezabile, vă oferim acordul de folosire și sprijinul nostru în promovare", transmite echipa festivalului.

Someş Alley - propune o promenadă pietonală care valorizează malul verde de-a lungul Splaiului Independenței.

Someş View - gradenă pe malul râului, ferită de zgomotul străzii și cu o perspectivă amplă asupra segmentului Garibaldi-Napoca. Loc de relaxare în care liniștea e răsplătită, în timpul nopții, de apariția licuricilor.

Loc de întâlnire - pe strada Gavril Muzicescu, cu 10 metri în aval față de intersecția cu strada Sigismund Toduță. Pavilionul a fost proiectat de studenți la arhitectură.

La umbra crengilor - umbrar din crengi pe malul râului, pentru zile toride de vară, pe strada Gavril Muzicescu

Aleea Podului Napoca - deschidere în premieră a părții îngrădite de trotuar de pe Podul Napoca. Mobilată temporar cu băncuțe care oferă o perspectivă perfectă asupra unora dintre cele mai frumoase apusuri de soare din Cluj.

Amintim că, în ultimii ani, Someşul a fost gazdă şi pentru alte evenimente culturale din cadrul TIFF, Jazz in the Park sau Zilele Clujului.

Citeşte şi Proiectele vizionare Someş navigabil şi monorail, UTOPII: "Ce se întâmplă cu construcţiile din jur? Rămân în aer?"

 

Comenteaza