Ce vedeţi acum la Cannes vine la toamnă la noi. "Clujul are din nou șansa de a se sincroniza cu tendințele cinematografiei mondiale"

Ce vedeţi acum la Cannes vine la toamnă la noi.
Un festival clujean se pregăteşte să aducă în oraş cele mai importante filme de la Cannes.

În timp ce Festivalul de la Cannes, ajuns la ediţia 70, este în plină desfăşurare (17-28 mai), la Cluj se fac pregătiri pentru festivalul local dedicat acestui eveniment. Cele mai importante producţii de pe riviera franceza se vor vedea, în 13-15 octombrie, la Les Films de Cannes a Cluj-Napoca.

A doua ediție a festivalului va aduce pe marele ecran filme din selecția celui mai important festival de film din lume, filmele premiate acolo și prezentate în premieră absolută în România. Evenimentul a fost iniţiat de celebrul regizor român Cristian Mungiu, în urmă cu opt ani, la București.

Anul trecut, evenimentul de la Cluj a fost un succes și a adus 2.000 de spectatori în weekend-ul de proiecții. Au putut fi urmărite 10 filme din selecția Festivalului de la Cannes, 9 filme din 2016 și 8 premiere absolute în România.

Superlativele au fost "I, Daniel Blake" (regia Ken Loach) - premiat cu Palme d'Or 2016, Bacalaureat (r. Cristian Mungiu) - premiul pentru regie la Cannes, "The Salesman" (r. Asghar Farhadi) - recent câştigător al Oscarului pentru film străin, laureat pentru scenariu şi interpretare masculină la Cannes, Juste la fin du monde (r. Xavier Dolan) - Premiul Juriului, "Elle" (r. Paul Verhoveen) - Globul de Aur 2016.

Invitatul special al primei ediţii a fost regizorul francez Alain Guiraudie, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, care a dialogat cu spectatorii după proiecțiile filmelor sale. Moderator a fost criticul de film Irina Margareta Nistor, care va veni la Cluj şi în această toamnă.

„Acum, Clujul are din nou șansa de a se sincroniza cu tendințele cinematografiei mondiale, în viziunea filmului de autor și în spiritul filmului de artă. La doar patru luni și jumătate de la premiera mondială, spectatorii clujeni vor vedea filme în proiecție unică și/sau în premieră, (parte dintre acestea niciodată distribuite în sălile de cinema din România), și îi vor cunoaște pe realizatorii lor", spune producătorul local al festivalului.

Clujenii sunt invitaţi la proiecția specială a filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" pentru a celebra 10 ani de când Cristian Mungiu câştiga Palme d'Or la Cannes, devenind astfel singurul regizor român laureat cu trofeul suprem al festivalului. În anii următori, Mungiu avea să câştige la Cannes şi premiul pentru scenariu ("După dealuri") şi regie ("Bacalaureat") şi să fie dublu laureat al Academiei Europene de Film. În acest an este preşedintele juriului secţiunii Cinefondation, în premieră pentru un cineast din România.

Un alt eveniment important al festivalului clujean va fi Ziua de Aur, o proiecție-maraton a filmelor laureate cu cele mai importante trofee ale celor trei mari festivaluri europene: Ursul de Aur al Festivalului de la Berlin (februarie), Leul de Aur de la Veneția (septembrie) și Palmierul de Aur de la Cannes (mai). Cu certitudine va fi proiectat la Cluj si filmul care va câstiga în acest an marele premiu la Cannes, Palme d'Or.

Acest festival a început și la București cu trei zile de proiectii, iar acum a ajuns la zece. Les Films de Cannes a Bucharest - ediția a opta - este cel mai important eveniment cultural al toamnei în capitală. Clujul este al doilea oraş care prezintă într-un eveniment dedicat peliculele celui mai important festival de film din lume.

Comenteaza