Ce spune viceprimarul Clujului despre organizarea de concerte în Unirii. Are şi o propunere

Ce spune viceprimarul Clujului despre organizarea de concerte în Unirii. Are şi o propunere
În anul Capitalei Europene a Tineretului, punctul 0 al Clujului a fost extrem de animat. Aproape weekend de weekend, în Piaţa Unirii au avut loc festivaluri culturale, festivaluri ale berii, întruniri de tineri, târguri sau întreceri sportive. De fiecare dată, numitorul comun a fost muzica.

Din nefericire, un eveniment desfăşurat aici, la finele lunii iulie 2015, a avut consecinţe nefaste: s-a soldat cu prăbuşirea unei porţiuni din tavanul bisericii romano-catolice „Sfântul Mihail".

Sătui de zgomotul infernal, mizeria lăsată în urmă de participanţi şi vibraţiile care zguduie pereţii clădirilor din jur, mii de clujeni au semnat o petiţie prin care îi cer primarului Emil Boc să interzică organizarea acestor tipuri de manifestări publice în zonă.

Edilul a luat la cunoştinţă dorinţa semnatarilor şi a declarat că petiţia este una de bun-simţ, dar că nu se poate lua decizia interzicerii concertelor în centrul oraşului, un loc care ar trebui să fie unul dintre cele mai active din Cluj-Napoca. În opinia sa, singura soluţie rămâne respectarea nivelul de zgomot permis de lege şi sancţionarea drastică a celor ce nu o respectă. Soluţie care însă nu prea este pusă în aplicare.

Duminică încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj, eveniment ce numără 11 concerte în Piaţa Unirii. În contextul amintit, organizatorii festivalului promit să meţină un nivel acceptabil de zgomot şi să încheie concertele de muzică la o oră decentă. În avans, la cer scuze clujenilor pentru disconfortul creat.

Prezentă la conferinţa de presă din debutul Zilelor Maghiare, Ana Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, vine cu o propunere prin care crede că această problemă ar putea fi reglementată.

"Există legi care arată clar numărul maxim de decibeli admişi, dar e una când măsori în faţa scenei şi alta 50 de metri mai în spate. Cred că această problemă ţine foarte mult şi de bunul-simţ al organizatorilor de evenimente. Ar trebui să avem o hotârâre de Consiliu Local, iar la început de an, până în martie să zicem, toţi cei ce vor să organizeze astfel de manifestări să-şi depună proiectele. Apoi, o comisie ar trebui să analizeze propunerile şi să selecteze câteva proiecte care să fie aprobate. În centrul oraşului e nevoie de manifestări culturale adecvate, care să contribuie la imaginea Clujului şi nu de festivaluri de bere", e de părere Horvath.

Deocamdată, cel puţin până la finele anului, în Piaţa Unirii se vor organiza în continuare concerte.

Comenteaza