Ce spectacole inaugurează noua stagiune în cultura clujeană

Ce spectacole inaugurează noua stagiune în cultura clujeană
„Erzsebet Bathory” la Opera Maghiară şi „Hamlet” la Teatrul Naţional demarează şirul reprezentaţiilor teatrelor şi operelor din Cluj în stagiunea 2012-2013.

Instituţiile de teatru şi operă clujene îşi deschid la finalul acestei săptămâni noile stagiuni artistice. Teatrul Naţional inaugurează stagiunea 2012-2013 duminica viitoare cu montarea italianului Roberto Bacci, după „Hamlet", în timp ce Opera Maghiară propune sâmbătă, şi duminică musicalul-operă „Erzsebet Bathory", prezentat în vară şi la Budapesta. Opera Română, Teatrul Maghiar şi Filarmonica iau startul în noua stagiune în a doua jumătate a lunii.

Opera Maghiară din Cluj este prima dintre instituţiile culturale clujene care demarează noua stagiune artistică. Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19:00, dar şi în ziua următoare, de la aceeaşi oră, va fi prezentată premiera naţională a spectacolului „Erzsebet Bathory", pe muzica lui Szomor Gyorgy, libretul - Miklos Tibor, regia - Bago Bertalan, coregrafia - Novak Peter. Dirijor va fi Kulcsar Szabolcs. Montarea a avut premiera absolută în vară la festivalul în aer liber de pe Insula Margit din Budapesta, realizarea spectacolului fiind finanţată de Teatrul în aer liber din Budapesta. „Este o noutate pentru noi, e o abordare foarte modernă. Participă întreg colectivul nostru, orchestra, soliştii, corul, baletul. E foarte multă dinamică, decorurile, într-o mişcare continuă, cei din balet şi din cor le mişcă şi ei, alături de tehnicieni", a explicat directorul instituţiei, Iuliu Szep. Membră a celebrei familii nobiliare maghiare Erzsebet Bathory (1560 - 1614) este un personaj controversat. La începutul secolului XVII împotriva ei au apărut plângeri conform cărora ar fi torturat şi omorât sistematic tinere fete ale ţăranilor. Unii cercetători susţin că acuzaţiile aduse au avut caracter politic, fiind menite să o deposedeze de averea uriaşă. Rolul titular va fi interpretat la premiera spectacolului de Barabas Zsuzsa.

Teatrul Naţional din Cluj deschide noua stagiune în forţă, cu celebra piesă „Hamlet", de William Shakespeare (traducerea şi adaptarea Maria Rotar), în regia italianului Roberto Bacci. Premiera este programtă duminică, 16 septembrie, de la ora 19:00. Rolul principal va fi jucat de Cristian Grosu, în timp ce ceilalţi actori din distribuţie joacă mai multe roluri, inclusiv cel de luptător cu spada, cu mască specifică scrimei pe figură. Roberto Bacci este director fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia, companie de cercetare şi experiment teatral înfiinţată în 1974, ce a colaborat cu celebrele Odin Teatret al lui Eugenio Barba, respectiv Teatrul Laborator al lui Jerzy Grotovski. Bacci a lucrat la proiecte teatrale alături de artişti cunoscuţi ca Peter Brook, Anatoli Vasiliev, Raul Ruiz, Sanjukta Panigrahi, Julian Beck şi Judith Malina, conform reprezentanţilor Teatrului Naţional Cluj. Spectacolele sale, realizate la Piccolo Teatro di Pontedera, iar ulterior la Compagnia Laboratorio di Pontedera au fost prezentate în Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu. Din distribuţia spectacolului „Hamlet" de la Cluj fac parte alături de Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Cătălin Codreanu, Eva Crişan, Miron Maxim, Irina Wintze şi Radu Lărgeanu. De amintit, Naţionalul clujean pune în scenă pe 23 septembrie, la sala Euphorion, premiera „Drumul spre Indii", de Ovidiu Pecican şi Alexandru Pecican, în regia lui Laszlo Vadas. În 29 octombrie este programată, la sala mare, avanpremiera spectacolului „Idiotul", de F.M. Dostoievski, în regia Annei Stigsgaard.

Filarmonica de Stat Transilvania (FST) deschide noua stagiune vineri, 21 septembrie, cu un concert ce marchează revenirea instituţiei pe scena Casei Universitarilor (Colegiul Academic), unde Filarmonica din Cluj îşi va susţine de acum reprezentaţiile, până la inaugurarea viitorului Centru Cultural Transilvania. „Este un pas foarte mare înainte. Acustica este mult mai bună, sala este mult mai potrivită pentru activitatea concertistică decât cea a Casei de Cultură a Studenţilor şi totodată Filarmonica este legată de o tradiţie de 50 de ani de această sală", a explicat Oana Andreica, secretar muzical al FST. Concertul din 21 septembrie, din locaţia unde orchestra instituţiei a evoluat timp de aproape 50 de ani, până în 2002, îi va avea ca protagonişti pe concert maestrul Filarmonicii, violonista Ana Török şi pe soţul ei, violoncelistul Zsolt Török. Cei doi sunt colegi atât în Orchestra Simfonică a instituţiei cât şi în Cvartetul Arcadia. Dirijor va fi Paul Mann din Anglia. Programul include lucrările „Dublul concert pentru vioară şi violoncel în la minor, op. 102", de Johannes Brahms (1833-1897), respectiv Simfonia nr. 6 în Re major, op. 60 (1880), de Antonín Dvorák (1841-1904).

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC), una din instituţiile de referinţă ale scenei teatrale din România, îşi va inaugura noua stagiune în 19 septembrie, cu o nouă variantă a spectacolului „Ruins true / Ruine, adevărate refugii", creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett, de Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, şi Gabor Tompa, ultimul semnând şi regia. Spectacolul a mai fost prezent în trecut într-o variantă cu dansatori străini, în timp ce în noua versiune evoluează actori ai instituţiei, cu abilităţi în domeniul dansului: Eniko Györgyjakab, Csilla Albert şi Ferenc Sinko. Pentru acest an calendaristic TMSC mai pregăteşte două premiere - „Leonida gem session" - 21 septembrie şi „Fizicienii", de Friedrich Dürrenmatt - 12 octombrie. În intervalul octombrie - noiembrie vor avea loc şi alte două spectacole noi, însă de dimensiuni mai mici. Reprezentanţii TMSC au ales să nu deruleze şi alte proiecte ample până la sfârşitul anului pentru a păstra resurse pentru festivalul internaţional Interferenţe, ce va începe în 27 noiembrie, iar pe de altă parte întrucât trupa instituţiei va efectua mai multe turnee.

"Aida", de Giuseppe Verdi, este spectacolul care va inaugura în 23 septembrie, noua stagiune lirică a Operei Naţionale Române din Cluj. Din păcate însă, „Aida" este prezentată în aceeaşi variantă regizorală, realizată acum peste 40 de ani, în 1969, pe care iubitorii de operă au văzut-o, sau au avut-o ocazia de a o vedea de nenumărate ori. Directorul instituţiei a precizat că a dorit realizarea unei noi versiuni regizorale, însă până în prezent nu s-a reuşit acest lucru. Regia poartă semnătura lui Anghel I. Arbore, iar coregrafia a fost concepută de Gabriela Taub Darvaş. Reprezentaţia din 23 septembrie va fi dirijată de Horvath Jozsef. Dirijorul corului este Corneliu Felecan. Rolul Aidei va fi interpretat de Carmen Gurban. În celelalte roluri principale vor evolua Marius Vlad Budoiu - Radames, Andrada Ioana Roşu - Amneris, Oleg Ionese - Amonasro şi Sandor Arpad (invitat, de la Opera Maghiară Cluj) - Ramfis, Marele Preot, Florin Pop - Un mesager şi Corina Păşteanu - Marea Preoteasă. Titlul "Aida" a fost prezentat pentru prima oară la Opera Naţională Română din Cluj în 1920, ca spectacol inaugural al instituţiei.

Spectacolele de deschidere ale stagiunii 2012-2013

„Hamlet" - Teatrul Naţional Cluj, 16 septembrie, ora 19:00

„Erzsebet Bathory" - Opera Maghiară Cluj, 15, 16 septembrie, ora 19:00

„Ruins true /Ruine, adevărate refugii" - Teatrul Maghiar Cluj, 19 septembrie, ora 20:00

„Aida" - Opera Română Cluj - 23 septembrie, ora 18:30

Concert simfonic - Filarmonica de Stat Transilvania, 21 septembrie, ora 19:00

(Material preluat de pe provincianews.ro - Ovidiu CORNEA)

 

Comenteaza