Capii culturii clujene se schimbă

Capii culturii clujene se schimbă
Fostul director al Teatrului Naţional, Ion Vartic, ar putea fi ales azi vicepreşedinte al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România.

 Directorul Teatrului Naţional “Lucian Blaga” din Cluj, profesorul Ion Vartic, este unul din candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (USR). Vartic, care a solicitat pensionarea pentru limită de vârstă, candidează pentru unul din cele 6 poziţii ale Comitetului de Conducere al USR, dintre care se va alege şi vicepreşedintele asociaţiei.

 

După ce a depus la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) solicitarea de pensionare din funcţia de director al Teatrului Naţional “Lucian Blaga” (TNLB) din Cluj-Napoca, Ion Vartic se află “în cărţi” pentru una dintre poziţiile de conducere ale USR.

 

Mandatul lui şi contractul de management al instituţiei expiră, de asemenea, în acest an. în actualul context, MCC va numi un director intermediar pe o perioadă de 30 de zile, iar ulterior va organiza un concurs. Ion Vartic este directorul Teatrului din anul 2000 şi i-a urmat lui Dorel Vişan. Unul dintre numele vehiculate pentru preluarea conducerii TN este cel al regizorului Gelu Badea,  şi el profesor, la fel ca Ion Vartic, la Facultatea de Teatru şi Televiziune (FTT) a UBB şi angajat al Teatrului de Nord din Satu Mare. Badea a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că este interesat să candideze pentru postul rămas vacant.

 

Alegerile USR au loc astăzi, iar pentru postul de preşedinte candidează, în continuare, doar preşedintele în funcţie, scriitoarea Irina Petraş. “Activitatea mea a fost foarte apreciată, uneori cu accente exagerate, însă eu am făcut doar ceea ce mi s-a părut normal”, spune Petraş. Ea a mai explicat că alegerile celorlalte funcţii din cadrul Uniunii trebuie să urmeze prevederile unui statut. “Preşedintele numeşte un vicepreşedinte dintre membrii Comitetului de Conducere şi care trebuie aprobat de către membrii Uniunii”, a precizat scriitoarea.

 

Pentru Comitetul de Conducere există 7 candidaţi, iar pentru Consiliul USR sunt 10 candidaţi. între cei care candidează la unul sau chiar la ambele foruri de conducere se numără Ovidiu Pecican, Marta Petreu, Ion Vartic sau Ioan Paul Azap. Tot azi vor fi alese şi conducerile departamentului pentru minorităţi al USR Cluj, precum şi şefii subfilialelor de Nord şi de Est. 

 

Nicolae Manolescu, la Cluj

 

La alegerile care încep la ora 10, în amfiteatrul Ioan Muşlea al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele USR România, Nicolae Manolescu, vicepreşedintele Varujan Vosganian, precum şi secretarii Gabriel Chifu şi Irina Horea.

 

Comenteaza